Замісна підтримувальна терапія у Програмі медичних гарантій

13 квітня 2021 о 14:59
838

Проведення замісної підтримувальної терапії (або ЗПТ) для пацієнтів з опіоїдною залежністю визнано у світі найбільш економічно ефективним методом лікування осіб із психічними та поведінковими розладами через вживання опіоїдів. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) розуміє суспільну важливість  підтримки та лікування цих пацієнтів, тому відповідний пакет ввели до Програми медичних гарантій ще у 2020 р. Він зберігається і у 2021 р.

Ціль НСЗУ — максимальне охоплення пацієнтів з опіоїдною залежністю та їх безпечне лікування. У Програмі медичних гарантій–2021 на пакет «Лікування осіб із  психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використання препаратів замісної підтримувальної терапії» подали пропозиції  212 медичних закладів. З квітня 2020 по березень 2021 р. НСЗУ виплатила за цим напрямом понад 32 млн грн.

Що входить до безоплатного пакету

За цим пакетом медичної допомоги пацієнт чи пацієнтка отримує безоплатно:

  • препарати ЗПТ, які закуповують за кошти програми централізованих закупівель МОЗ;
  • формування плану спостереження та лікування;
  • моніторинг лікування;
  • скринінг психічних розладів, в тому числі на наявність депресії;
  • скринінг на туберкульоз, ВІЛ, вірусні гепатити;
  • проведення тесту сечі на наявність в організмі інших наркотичних засобів, крім тих, що призначив лікар.

Також згідно з умовами договору лікар має визначити прихильність пацієнта до лікування, відслідковувати побічні реакції та ефективність препаратів.

Що  необхідно пацієнту

Щоб отримувати препарати ЗПТ, пацієнту потрібне направлення лікуючого лікаря та встановлений діагноз F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів».

Як видаються препарати

За цим пакетом послуг заклад має забезпечити видачу препаратів пацієнту для прийому амбулаторно або вдома.

Якщо пацієнт не може щоденно відвідувати лікаря, наприклад перебуває на стаціонарному лікуванні в іншому закладі, медичний заклад має забезпечити доставку препаратів.

Як медичний заклад отримуватиме оплату від НСЗУ

Оплату за цим пакетом послуг з квітня по липень заклад буде отримувати  як глобальну ставку. Тобто фіксовану суму, яка розраховується на основі кількості пацієнтів, яким заклад надав допомогу у 2020 р. та вніс дані про це  в електронну систему охорони здоров’я. Тариф становить 4082 грн на рік за пацієнта.

А з липня та до кінця цього року заклад отримуватиме оплату за тарифом капітаційна ставка, тобто за кожного пацієнта, який звернеться за допомогою.

ЗПТ  може також зменшити значні витрати, спричинені опіоїдною залежністю, для самих пацієнтів та їхніх родин. Тому акцентом роботи НСЗУ у цьому напрямку є доступність такого лікування для тих пацієнтів, які його потребують.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua