Тариф на лікування інсульту перекриває усі необхідні ліки — М. Степанов

13 квітня 2021 о 14:02
2527

До 97 тис. грн тарифу сплачує держава за лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, зокрема з інсультом. Це стало можливим завдяки коригуванням оплати з боку держави, які МОЗ розробив та затвердив протягом минулого року. Зміни запрацювали з 1 квітня 2021 р. Про це під час брифінгу 13 квітня 2021 р. повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Коментар Максима Степанова

«Якщо у квітні 2020 р. оплата лікування гострого мозкового інсульту була спочатку 19 тис. грн, то потім ми збільшили цю суму до 27 тис. грн ще в умовах минулого року. Потім у нас була непроста битва за бюджет 2021 р. саме в збільшенні суми коштів для лікування українців із серцево-судинними хворобами. Сьогодні держава сплачує вже до 97 тис. грн залежно від того, яку саме допомогу отримує пацієнт та необхідності того чи іншого лікування», — зазначив міністр.

М. Степанов нагадав, що 67% випадків смерті в Україні стосуються серцево-судинних захворювань. Лише за І кв. 2021 р. система охорони здоров’я надала послуги майже 27 тис. пацієнтів із гострим мозковим інсультом, 9300 — з гострим інфарктом міокарда та понад 125 тис. українців з іншими захворюваннями серцево-судинної системи, такими як хронічна ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба та інші хвороби мозкового кровообігу.

Тариф на лікування інсульту перекриває усі необхідні ліки

Кожний українець має знати, що держава в повному обсязі сплачує за лікування гострого мозкового інсульту та за всі лікарські засоби.  По суті платить за це кожен українець через податки. Отже, не треба іти в лікарню із пакетом з ліками. МОЗ України, зі свого боку, буде і далі інформувати українців, що вдалося зробити за 2020 р.», — повідомив міністр.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua