Розроблено Порядок проведення скринінгу слуху у дітей

13 квітня 2021 о 11:12
1365

На громадське обговорення винесено проєкт наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку проведення скринінгу слуху дітей».

Мета

Проєкт наказу розроблено з метою регламенту механізму проведення скринінгу слуху дітей і відпрацювання організаційно-методичних заходів для забезпечення діагностики та подальшого спостереження і лікування дітей з порушеннями слуху.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до статті 352 Основ законодавства України про охорону здоров’я до абзацу 4 розділу ІІ Державної соціальної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2021 р., затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2018 р. № 453, до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90) з метою регламентації механізму проведення скринінгу слуху дітей і відпрацювання організаційно-методичних заходів для забезпечення діагностики та подальшого спостереження і лікування дітей з порушеннями слуху.

Порушення слуху – найпоширеніша патологія новонароджених. Слухові розлади виявляють у 1–3 дітей із 1000 народжених. У 20–40 дітей з 1000 новонароджених, що знаходилися у палаті інтенсивної терапії, розвиваються глухота або виражені порушення слуху.

Порушення слуху у дітей можуть виникати до народження (пренатально), під час пологів (перинатально) або після народження (постнатально).

Скринінг слуху новонароджених і дітей раннього віку є стандартизованою автоматичною процедурою об’єктивного дослідження слуху, призначеною для швидкого і надійного виявлення дітей, у яких з високим ступенем ймовірності є порушення, або відсутність слуху на одному або обох вухах.

З огляду на важливість раннього виявлення та своєчасну корекцію порушень слуху, програма скринінгу слуху всіх новонароджених здійснюється у даний час більш ніж у 50 країнах. Слуховий скринінг новонароджених є складовою частиною програми раннього виявлення та корекції порушень слуху у дітей, спрямованою на покращення якості життя дітей з виявленими порушеннями за допомогою запобігання вторинним порушенням мовлення, затримці мовного розвитку, низькій академічній успішності і психоемоційним розладам.

Стандарти здійснення програми раннього виявлення та корекції порушень слуху у дітей сформульовані Об’єднаною комісією з слуху дітей (США) в 2007 р. і є загальноприйнятими у всьому світі.

В Україні програми раннього виявлення та корекція порушень слуху у дітей у даний час не запроваджено. У зв’язку з цим Міністерство охорони здоров’я України розробило порядок скринінгу слуху, який проводиться в три етапи покроково:

  • перший етап – обстеження новонароджених у пологовому будинку (відділенні) методом реєстрації викликаної отоакустичної емісії (далі – ОАЕ);
  • другий етап – обстеження дітей методом реєстрації, викликаної ОАЕ, або автоматизований тест акустичних коротколатентних стовбурових викликаних потенціалів (далі – АКСВП) головного мозку за скринінговим протоколом ABR (Auditory Brainstem Response), які досягли віку 3 і до 6 років;
  • третій етап – діти, які отримали результати «Скринінг не пройшов» як первинного, так і повторного скринінгу, на одному чи обох вухах, направляються на діагностичне аудіологічне обстеження електроакустичним пристроєм.

Таким чином, прагнення нашої держави до дотримання резолюції Конвенції ООН про права дитини в питаннях можливості попередження розвитку захворювання, а не лікування незворотних патологічних змін, потребує впровадження порядку проведення скринінгу слуху дітей в Україні.

Про що документ

Проєктом акта пропонується:

затвердити Порядок проведення скринінгу слуху дітей, що додається;

керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я  обласних та Київської міської державних адміністрацій буде доручено забезпечити проведення скринінгу слуху дітей відповідно до Порядку, затвердженого цим наказом;

Директорату медичного забезпечення (Є.Ж. Ідоятова) доручено забезпечити подання цього наказу у встановленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Контроль за виконанням цього наказу буде покладено на першого заступника міністра І.Д. Садов’як.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua