Безоплатна медична допомога при пологах:  що змінилося?

12 квітня 2021 о 12:34
947

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) надала роз’яснення щодо надання медичної допомоги при пологах згідно з Програмою медичних гарантій на 2021 р.

Чи має право жінка обирати медзаклад, де народжувати і чи впливає на це місце реєстрації?

Як і в минулому році, місце реєстрації та фактичного проживання не має жодного значення. Вагітна має право на вільний вибір пологового будинку серед тих, які уклали договір з НСЗУ на медичну допомогу при пологах. Свої пропозиції на цей вид допомоги подали понад 400 закладів по всій країні. Найближчим часом інформацію про них буде оновлено в дашборді НСЗУ щодо укладених договорів.

На пологи породіллі потрібно брати лише речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування в лікарні. Жодних благодійних внесків чи пакетів з ліками не потрібно. Усе необхідне — і ліки, і медичні вироби — входять у безоплатний пакет послуг.

А як щодо ведення вагітності? Чи для спостереження жінка також може вільно обрати лікаря і заклад?

Щоб забезпечити комплексну медичну допомогу матері і дитині, у цьому році НСЗУ виокремила новий пакет медичних послуг “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”.

Жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. При цьому місце проживання чи реєстрації також не має значення. Достатньо звернутися в заклад, який уклав з НСЗУ договір на цей пакет. Свої пропозиції за цим напрямом подали понад 700 закладів, у тому числі приватні.

Усе, що потрібно для того, аби спостерігати вагітність, входить у пакет “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. Тобто аналізи, обстеження, консультації та інше будуть безплатними для жінки.

До гінеколога жінка може звернутися без електронного направлення.

Що входить у безоплатний пакет при пологах, а за що потрібно доплачувати?

Для жінки безоплатним є увесь перелік необхідних послуг при пологах.

Йдеться про такі послуги:

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (у тому числі лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • медична допомога при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;
  • медична допомога при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральна анестезія;
  • стабілізація стану дитини після народження;
  • вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Національного переліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;
  • харчування під час перебування у стаціонарі.

Проте особисті домовленості пацієнтки з певним лікарем знаходяться поза межами Програми медичних гарантій. У безоплатний перелік входить медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою і не входить індивідуальний вибір лікаря.

Також за бажання і за додаткову плату породілля може обрати додатковий сервіс. Наприклад, покращену палату чи харчування. Оплата за ці послуги є добровільною і має здійснюватися офіційно через касу.

Чи входить до тарифу кесарів розтин чи пацієнтка має за нього платити додатково?

З 1 квітня 2020 р. за пологи платить НСЗУ за рахунок платників податків, а не пацієнтка.

Розмір оплати, яку лікарні та пологові будинки отримують за кожні пологи, збільшили з 8 до 10 тис. грн, незалежно від того, фізіологічні пологи чи ускладнені. Оплата розрахована так, щоби медичний заклад отримав достатньо коштів для ведення різних пологів.

Тож, за кесарів розтин породілля платити не повинна.

Якщо дитині після народження знадобиться реанімація чи інша допомога, як це оплачується і ким?

Якщо новонародженій дитині буде потрібна додаткова медична допомога — дихальна підтримка, інтенсивна терапія, тощо — батькам не потрібно додатково за це платити. Така допомога також входить у безоплатний перелік. За неї сплачує НСЗУ.

Для складних неонатальних випадків передбачений окремий пакет неонатальної допомоги.

Щоб стимулювати лікарні надавати комплексну допомогу, НСЗУ платить більше тому закладу, який надає і допомогу при пологах, і  неонатальну допомогу.

Для батьків новонароджених важливо знати, що така допомога є безоплатною. За неї вони уже сплатили зі своїх податків.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua