Цукровий діабет: як відбуватиметься реімбурсація інсулінів

9 квітня 2021 о 11:12
1501

З 1 липня 2021  р. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) адмініструватиме програму реімбурсації інсулінів та стане єдиним платником за програмою. Інсулін пацієнти з цукровим діабетом зможуть отримувати безоплатно або з доплатою — за електронним рецептом. Виписати його зможе як ендокринолог, який призначає лікування, так і сімейний лікар, який зможе виписати пацієнту повторний рецепт. Для цього всім пацієнтам із цукровим діабетом необхідно обов’язково укласти декларацію з лікарем, який надає первинну медичну допомогу.

Фінансування програми реімбурсації інсулінів

Зараз фінансування програми відшкодування вартості інсулінів відбувається за субвенцією, розмір якої є недостатнім для забезпечення 100% потреби пацієнтів з цукровим діабетом. Через це місцеві бюджети змушені дофінансовувати програму. Різна спроможність громад спричиняє ризики неможливості забезпечити пацієнтів препаратами в деяких областях. Це суперечить принципу універсального медичного охоплення — коли кожен може вчасно отримати якісну медичну допомогу та ліки, яких потребує, і не зазнавати при цьому катастрофічних витрат. Так не повинно бути.

НСЗУ завжди працює в інтересах пацієнта, зокрема і над збільшенням видатків. Вже з ІІ півріччя цього року бюджет на інсуліни збільшено до понад 1 млрд грн на 6 міс. Цього достатньо, щоб забезпечити всіх пацієнтів гарантованим інсуліном згідно з визначеними категоріями.

Підготовка нормативно-правових актів

У процесі підготовки до реімбурсації НСЗУ разом з МОЗ та експертами розробили нормативно-правові акти стосовно моделі ціноутворення та категоризації пацієнтів. Моделі категоризації та ціноутворення пройшли кілька етапів обговорень з експертами-клініцистами, пацієнтською спільнотою та зацікавленими сторонами. За новою категоризацією жоден з пацієнтів не залишиться без можливості отримати препарати інсуліну за кошти з державного бюджету. Нові правила дозволяють зробити інсуліни доступними для всіх пацієнтів, яким потрібні ці препарати, та покращують доступ до них протягом кожного дня кожного місяця.

Цукровий діабет ІІ типу

Для пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу є можливість отримувати необхідні ліки за державною програмою реімбурсації. На сьогодні це 48 лікарських засобів. З них — 23 безоплатні, решта — з незначною доплатою. Отримати «Доступні ліки» можна за електронним рецептом сімейного лікаря. Загалом лікарі первинки виписали 4,5 млн електронних рецептів на ліки для пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу за програмою реімбурсації. З них понад 0,5 млн — у 2021 р.

Ускладнення цукрового діабету

У разі виникнення ускладнень пацієнт з цукровим діабетом отримає всю необхідну йому допомогу в рамках пакетів медичних послуг, передбачених Програмою медичних гарантій — екстрену медичну допомогу, обстеження, амбулаторне та стаціонарне лікування, гемодіаліз.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua