Екстрена медична допомога в умовах пандемії COVID-19

8 квітня 2021 о 16:04
790

Для забезпечення безперебійного надання екстреної медичної допомоги важливо максимально захистити кожного медичного працівника. Дорожньою картою МОЗ передбачено щеплення медиків вже під час першого етапу вакцинації. Також розпочалося поступове та стабільне збільшення фінансування екстреної медицини для покращення умов праці лікарів та забезпечення їм гідної оплати праці.

Про це 8 квітня 2021 р. під час онлайн-конференції «Вакцинація від COVID-19 як передумова спроможності медичної системи. COVID-19 і екстрена медична допомога в Україні» повідомила перший заступник міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як.

Ключова ланка медицини

«Екстрена медична допомога сьогодні — це ключова ланка медицини. Від того, наскільки якісно та оперативно вона буде надана, залежить життя пацієнтів. Працівники екстреної медичної допомоги сьогодні перебувають на передовій боротьби із коронавірусною хворобою. Вся система несе велике навантаження, та ми робимо все можливе, аби допомогу надавали безперебійно всім людям, які її потребують. Для цього найперше маємо захистити наших медиків», — зазначила заступник міністра.

Покращення автопарку

І. Садов’як поінформувала, що в Україні розпочали оновлення спеціалізованого автопарку для екстреної медичної допомоги. Протягом 2020 р. централізовано закупили більше ніж 400 автомобілів. Крім того, Центри екстреної медичної допомоги в межах Програми медичних гарантій отримали 6 автомобілів. Робота з покращення автопарку триває,  закупівлі санітарного транспорту заплановані й цього року.

Підвищення якості медичної допомоги

Заступник міністра звернула увагу, що МОЗ постійно працює над підвищенням якості надання екстреної медичної допомоги. Фахівці відомства разом з експертами галузі розробляють та актуалізують протоколи надання допомоги відповідно до сучасних результатів досліджень. На сьогодні за деякими нозологіями вже розробили маршрути пацієнта, в свою чергу, це якісно впливає на лікування і життя людини.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua