Вакцинація від COVID-19: Уряд та МОЗ виконають рішення РНБО

6 квітня 2021 о 15:43
493

До кінця 2021 р. більшість дорослого населення України буде вакциновано проти COVID-19. Це передбачено Дорожньою картою вакцинації МОЗ та Указом Президента України щодо Національного плану вакцинопрофілактики на виконання рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО), який він підписав 3 квітня. Про це 6 квітня 2021 р. під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Коментар Максима Степанова

«Для досягнення колективного імунітету треба вакцинувати не менше ніж 60% загальної кількості населення. МОЗ планує збільшити цю цифру й довести її до 70% громадян. Для цього потрібні дві речі — спроможність медичної системи зробити щеплення і забезпечення країни вакцинами», — зазначив очільник відомства.

Медична система готова до вакцинації

М. Степанов запевнив, що спроможність і потужність української системи цілком достатні для виконання плану вакцинації. Станом на сьогодні щеплення роблять двома способами — це мобільні бригади й кабінети щеплення в сімейних лікарів. Загалом це 11,5 тис. кабінетів по країні, у кожному з яких можливе проведення до 40–50 щеплень на добу. Теоретично за добу можна робити 450–500 тис. «Для щеплень ми не залучаємо всі кабінети, плануємо робити 5–7 млн щеплень на місяць. Цього цілком достатньо для вакцинування дорослого населення до кінця 2021 р.», — наголосив міністр.

Контракти на поставку вакцин

М. Степанов поінформував, що сьогодні в укладених  і проплачених контрактах Україна має 22 млн доз вакцин, а саме: 8 млн — це ініціатива COVAX і 14 млн за укладеними прямими контрактами (це 10 млн Novavax, 2 млн AstraZeneka  (CoviShield) і майже 2 млн вакцини виробництва компанії Sinovaс). Також найближчим часом очікуються контракти ще на 15 млн доз. Важливо, що всі вони передбачають постачання вже у 2021 р.

Міністр також звернув увагу, що більшість країн світу, які не мають власного виробництва вакцин, зараз стикнулися з проблемою невиконання вчасно зобов’язань, які беруть на себе виробники. «У світі шалений попит на вакцини, і на всіх не вистачає виробництва. Затримка відбувається у всіх країнах! Сьогодні ми —  і МОЗ, і Кабмін, і Офіс Президента — робимо все можливе, аби контракти виконували вчасно, аби наші розрахунки з проведення національної кампанії вакцинації не збивалися з графіку», — підкреслив М. Степанов.

Міністр впевнений, що контракти будуть виконані, вакцина буде поставлена в Україну. «Важливо, аби не політизували процес вакцинації, важливо, щоб про щеплення говорили фахівці, наші лікарі, яким ми щодня довіряємо життя і здоров’я», —  резюмував М. Степанов і закликав передусім вакцинуватися громадян віком старше 80 років, адже вони значно важче і з великими ризиками для життя переносять коронавірусну хворобу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua