Договір з НСЗУ: медичні заклади мають розміщувати спеціальні наліпки

6 квітня 2021 о 10:25
3639

Лікарні, які мають договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) можна впізнати за спеціальною наліпкою. Медичні заклади, які уклали договір з НСЗУ, почали розміщувати спеціальні позначки з логотипом НСЗУ та підписом «Договір з НСЗУ». Про це 5 квітня 2021 р. під час зустрічі з пацієнтською спільнотою розповіла директор Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Коментар Вікторії Мілютіної

«Медичні заклади в Північному регіоні активно розміщують спеціальні наліпки з логотипом НСЗУ. Це означає, що заклад має контракт з НСЗУ і пацієнт може отримати там медичні послуги безоплатно. Крім того, в приміщенні кожного такого медичного закладу є інформаційний стенд. На ньому можна знайти інформацію, як скористатися Програмою медичних гарантій, які безоплатні послуги може надати саме цей медичний заклад за договором з НСЗУ», — пояснила В. Мілютіна.

Такі позначки та інформаційні стенди невдовзі будуть у всіх медичних закладах, які підписали угоду з НСЗУ. Також інформацію про законтрактовані медичні заклади та аптеки і про послуги, які вже оплачені НСЗУ, можна знайти на дашбордах сайту НСЗУ.

Зустріч із громадськими організаціями

Крім того, під час зустрічі разом з представниками десятків громадських організацій обговорили Програму медичних гарантій на 2021 р., яких змін слід чекати пацієнтам найближчим часом та як відбувається реформа медичної сфери в Північному регіоні. Загалом у Харківській, Чернігівській Сумській та Полтавській областях працює понад півтисячі медичних закладів та більше ніж 43 тис. лікарів.

Найближчим часом відбудуться вебінари з громадськими організаціями і в інших регіонах.

Зустріч відбулася за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Проєкт разом з НСЗУ  проводить серію заходів для  громадського сектору з метою покращення розуміння процесів трансформації системи охорони здоров’я, прав пацієнтів та їх захисту, посилення спроможності щодо комунікації змін у системі.

Докладно про обов’язкові інформаційні матеріали

Відповідно до підпункту 26 пункту 16 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р. № 410, надавач зобов’язується розміщувати у місцях надання медичних послуг, в яких здійснюється медичне обслуговування за договором, інформаційні матеріали про надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій відповідно до Правил щодо місця та формату розміщення інформаційних матеріалів, опублікованих на офіційному вебсайті НСЗУ.

Відповідно до вимог договору та згаданих вище правил пакет інформаційних матеріалів має бути розміщено у вхідній зоні приміщення для надавача протягом 4 тиж з моменту їх отримання надавачем із чітким дотриманням вимог зазначених правил щодо місця та формату розміщення. Згідно з пунктом 34 Договору у разі невиконання або неналежного виконання надавачем своїх зобов’язань відповідно до зазначеного договору надавач несе відповідальність, передбачену законом та договором.

Обов’язкові для розміщення інформаційні матеріали розміщуються у приміщеннях надавача в обов’язковому порядку.

Необов’язкові для розміщення інформаційні матеріали можуть бути виготовлені надавачем за власний кошт та розміщені згідно з рекомендаціями, наданими у Посібнику з брендування для закладів,які уклали договір з НСЗУ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua