Де отримати безкоштовну допомогу у відмові від куріння?

16 листопада 2011 о 11:35
437

Де отримати безкоштовну допомогу у відмові від куріння?16 листопада 2011 р. — Всесвітній день боротьби з хронічною обструктивною хворобою легень (ХОХЛ). У цей день традиційно проводять заходи, спрямовані на привернення уваги та покращання обізнаності населення щодо цієї патології. За даними ВООЗ, станом на 2004 р. кількість пацієнтів із ХОХЛ становила 64 млн, сьогодні їх вже 210, а до 2030 р. прогнозується, що за значимістю ХОХЛ стануть однією з провідних причин смерті у світі.

Основним патогенетичним моментом розвитку цієї патології є хронічне порушення дихання за експіраторним типом. Важливо розуміти, що ХОХЛ — це не просто кашель курця, а загрозлива для життя хвороба. Діагноз встановлюється за допомогою спірометрії, яка демонструє основні функціональні показники дихальної системи та наявність обструкції. Хвороба розвивається повільно і найчастіше проявляється у осіб віком старше 40 років. З поширенням тютюнопаління на жіноче населення, а також ризиками впливу забрудненого повітря хвороба уражає жінок та чоловіків майже однаково. Найефективнішим заходом профілактики є утримання від куріння тютюну, у тому числі пасивного. Незважаючи на те що ХОХЛ невиліковна, при своєчасному зверненні за медичною допомогою та належній терапії можна контролювати перебіг захворювання.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з ХОХЛ, а також Міжнародного дня без тютюнопаління, який традиційно відзначають 17 листопада, Київський міський центр здоров’я нагадує, що безкоштовну допомогу у відмові від куріння можна отримати в антитютюновому клубі Центру. Засідання проходять у третій четвер щомісяця з 18:00 за адресою: вул. Дегтярівська, 25 (територія «Київмедавтотранс»). Довідки та попередній запис за телефоном: (044) 483-96-00. Найближче засідання клубу — 17 листопада 2011 р.

У Центрі здоров’я запевняють, що усвідомлення курцями серйозності біохімічних процесів має змінити їхнє ставлення до пошуку лікарської допомоги.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.who.int,
www.kmv.gov.ua, www.goldcopd.org