Які вакцини проти COVID-19 є взаємозамінними

5 квітня 2021 о 15:27
843

Усі вакцини компанії «AstraZeneca» проти COVID-19, незалежно від країни виробництва, є взаємозамінними. Про це повідомляють у МОЗ України та зазначають, що людям, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною від «AstraZeneca» Covishield, виготовленою Інститутом сироватки крові Індії (Serum Institute of India, можна робити друге щеплення вакциною компанії «AstraZeneca», виробленою на інших виробничих майданчиках. Такі рекомендації МОЗ України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ).

Коментар НТГЕІ

Вакцина «AstraZeneca» (AZD1222) виробництва Інституту сироватки крові Індії (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією «SK Bioscience Co Ltd.» («AstraZeneca»/«SKBio»), є ідентичними за складом та технологіями виробництва, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними, пояснили в НТГЕІ.

Водночас експерти попереджають, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними. Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини від «AstraZeneca» Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною від «Pfizer»/«Biontech» або інактивованою вакциною CoronaVaс компанії «Sinovac», оскільки щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення.

Вакцина гарантовано буде доступною

МОЗ гарантує, що вакцина для другого щеплення всім, хто щепився першою дозою, буде в достатній кількості та доступною.

Нагадаємо, що МОЗ збільшив інтервал між введенням першої та другої доз вакцини Covishield від «AstraZeneca» до 12 тиж. Відповідно, щеплення другою дозою вакцини проти COVID-19 має розпочатися не раніше ніж в середині травня для осіб, які були щеплені в Україні першими.

Україна очікує в квітні на отримання у межах глобальної ініціативи COVAX 360 тис. доз вакцини «AstraZeneca»/«SKBio», яку також виробляють за ліцензією «AstraZeneca» в Південній Кореї.

Як відомо, уряд Індії тимчасово призупинив експорт вакцини компанії «AstraZeneca» Covishield, щоб задовольнити внутрішній попит.

Також нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 квітня 2021 р. «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 р.».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr/