У Програмі медичних гарантій збільшено фінансування — М. Степанов

2 квітня 2021 о 16:28
501

Як ми вже повідомляли, оновлена Програма медичних гарантій почала діяти з 1 квітня 2021 р. Нею передбачено 35 пакетів медичних послуг, зокрема вакцинація проти коронавірусної хвороби, 2 абсолютно нові та 5 пакетів послуг, виокремлені з вже наявних і деталізовані для більшої зручності пацієнтів. Про це під час брифінгу 2 квітня 2021 р. нагадав очільник МОЗ Максим Степанов.

Коментар Максима Степанова

«Наша основна мета — врахувати всі особливості пацієнтів та максимально забезпечити захист і лікарську допомогу людям, незалежно від місця проживання та без обтяжливих витрат. Протягом року ми працювали над вдосконаленням Програми медичних гарантій і змогли суттєво збільшити фінансування багатьох пакетів», — зазначив міністр.

Що нового

Зокрема, з 1 квітня збільшили  фінансову допомогу при пологах. Минулого року це становило 8136 грн, тепер передбачено 10 382 грн. Оплата екстреної медичної допомоги з розрахунку на одну людину збільшується майже у 2 рази: 1 квітня 2020 р. вона становила 116 грн, а сьогодні — 235 грн.

Програмою медичних гарантій також передбачено збільшення фінансування лікування серцево-судинних захворювань, які забирають найбільше життів українців. «У загальній структурі смертність від цих хвороб становить 67%. Наше завдання  — зменшити таку статистику, зокрема шляхом лікування гострих станів пацієнтів», — наголосив М. Степанов.  Якщо станом на 1 квітня 2020 р. на лікування інсульту держава витрачала 19 332 грн з розрахунку на людину незалежно від стану й рівня тяжкості, то з 1 квітня 2021 р. така допомога може становити до 97 821 грн залежно від лікування.

Якщо порівняти з минулим роком, то значно збільшена оплата лікування онкологічних захворювань. Цьогоріч ввели новий тариф на онкогематологію, де зазначена сума 54 000 грн,  якщо ж йдеться про лікування дитини — сума збільшується до 162 000 грн. «На лікування онкології також передбачені препарати, які держава централізовано закуповує і передає в лікарні. Це та вартість, яка не включає так звані специфічні лікарські засоби», — додав міністр. Суттєво, з 21 000 до 40 000 грн, збільшили тариф на лікування туберкульозу.

«Сьогодні ми перебуваємо на початковому етапі побудови нової української медицини. Нам вдалося значно вдосконалити систему медичної допомоги через Програму медичних гарантій. Здоров’я, а не гроші має «ходити» за українським пацієнтом!», — резюмував М. Степанов.

Програма медичних гарантій — це гарантована державою соціальна й медична послуга, яка передбачає екстрену, первинну, спеціалізовану, паліативну допомогу та реабілітацію, медичну допомогу дітям, яким не виповнилось 18 років, та медичний супровід вагітності та пологів. Для цього Національна служба здоров’я України укладатиме з медзакладами договори на пакети медичних послуг.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua