Єдиний аеромедичний простір: на Львівщині вже чергує санітарний вертоліт

2 квітня 2021 о 14:16
716

1 квітня 2021 р. на Львівщині на постійне чергування заступила бригада Авіаційної системи Міністерства внутрішніх справ (МВС). Окрім льотного складу, на пункті постійно чергуватимуть медики. Це стало можливим завдяки реалізації спільного українсько-французького авіаційного контракту з компанією «Airbus Helicopters». Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Коментар Арсена Авакова

«Як і обіцяли з Міністерством охорони здоров’я, на Львівщині у рамках єдиного аеромедичного простору став на чергування вертоліт ЕС-145 із медичним модулем, який екстрено допомагатиме населенню 6 західних областей. До складу входять екіпаж та медична бригада. Далі — Київщина та вся Україна», — заявив А. Аваков.

За словами міністра, гелікоптерами та літаками Системи авіаційної безпеки МВС будуть керувати пілоти, які вже пройшли чи наразі проходять відповідну підготовку. Одне з основних завдань Системи — медична допомога, щоб із точки А в точку Б можна було сміливо доправити чи хворого, чи команду лікарів, чи орган для трансплантації.

Раніше А. Аваков презентував карту, де саме будуть розташовуватися 15 пунктів постійного базування Системи авіаційної безпеки. В усіх цих 15 точках буде чергувати льотна зміна та бригада медиків. Вони будуть у постійній бойовій готовності вилетіти на виконання завдання. Один пункт базування перекриватиме відстань у 350 км.

Транспортування пацієнта після трансплантації

Слід зазначити, що 17 березня 2021 р. вертоліт Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) транспортував до столичного Інституту серця пацієнта після трансплантації. Традиційно пілоти-рятувальники здійснили посадку на вертолітному майданчику, що знаходиться на даху лікарні. 38-річного чоловіка, якому днями було пересаджено серце в одній з лікарень Запоріжжя, супроводжувала команда лікарів з Києва на чолі з директором Інституту серця Борисом Тодуровим.

15 березня 2021 р. у Запоріжжі 38-річний чоловік отримав шанс продовжити життя із новим серцем. Його пацієнтові пересадили після згоди родичів іншого чоловіка, який помер від інсульту. Для врятованого це стало єдиною можливістю, адже за життя він вже переніс дві операції на серці. Команда лікарів успішно провела операцію, а директор Інституту серця Б. Тодуров подякував усім учасникам рятувальної операції за хорошу командну роботу, сприяння та супровід.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами mvs.gov.ua
Фото – mvs.gov.ua