Наближення медичної допомоги до пацієнта у ПМГ–2021

2 квітня 2021 о 14:13
843

Пацієнторієнтований та сімейноорієнтований підхід до надання медичної допомоги вже працює на первинній ланці, де пацієнт, маючи право вільно обирати лікаря, зважає на якість медичної допомоги, додаткові сервіси та ставлення до себе.

Про це нагадують у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та  зазначають, що зростання кількості приватних закладів та лікарів — фізичних осіб — підприємців (ФОП) стимулює конкуренцію та змушує медичні заклади покращувати якість надання послуг.

Стан підписання декларацій та укладання договорів на первинній ланці

Так, сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали понад 31 млн українців. З них більше ніж 1,2 млн уклали декларації з лікарями-ФОП та з лікарями приватних центрів. На сьогодні пропозиції на укладення договору подали 668 приватних закладів та лікарів-ФОП, які надають первинну допомогу. Це близько третини від загальної кількості закладів первинки, які працюють за контрактом з НСЗУ. І їх кількість постійно зростає.

Сімейноорієнтована медицина на вторинній ланці

Впровадження сімейноорієнтованого підходу покращує якість та ефективність медичних послуг і на спеціалізованому рівні. НСЗУ підтримує розвиток сімейноорієнтованої медицини. Саме тому при укладенні договорів зі спеціалізованими закладами НСЗУ висуває вимоги не лише до спеціалізації та кількості фахівців, до обладнання, а й до психоемоційних та фізичних потреб пацієнта. Так було у 2020 р., і так залишиться у 2021 р.

Наприклад, дуже важливим є вільний доступ до реанімації. Тому НСЗУ поставила виконання медичними закладами наказу МОЗ від 15.06.2016 р. № 592 «Про затвердження Порядку допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії» як обов’язковий пункт договору між НСЗУ та лікарнею у всіх пакетах Програми медичних гарантій (ПМГ), де мають бути реанімації. Відповідно, забезпечення права пацієнта, який перебуває на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії, на допуск до нього відвідувачів 24 год на добу в будь-який день тижня за 9 пакетами послуг. Але, звичайно, під час пандемії потрібно особливо дотримуватися правил безпеки.

Наближення медичної допомоги до пацієнта

Також в ПМГ–2021 медична допомога максимально наближена до пацієнта та його сім’ї. Передбачено супровід пацієнтів із туберкульозом на первинній ланці. Це дозволить пацієнту після завершення лікування в стаціонарі лікуватися під наглядом свого сімейного лікаря вдома, бути поруч з родиною, мати соціально повноцінне життя.

З 1 липня 2021 р. вводиться новий пакет — «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Це також дозволить пацієнту після завершення гострого перебігу хвороби продовжувати лікування вдома. За потреби мобільна мультидисциплінарна команда виїжджатиме до пацієнта і надаватиме йому допомогу за місцем перебування.

У 2021 р. залишається пакет послуг з мобільної паліативної допомоги. Пацієнт перебуваючи вдома, отримує безоплатно не тільки терапію для усунення симптомів захворювання, ефективне знеболення, а й психологічну допомогу та навчання родини особливостям догляду за людиною, яка потребує паліативної допомоги.

Навчання родичів і близьких пацієнта

У деяких випадках без залучення родини взагалі неможливо надати якісну медичну допомогу та відновити порушені чи втрачені фізичні навички. Тому до всіх медичних пакетів з реабілітації включено навчання родини особливостям догляду за хворим, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій. Кваліфікована допомога близької людини допоможе пацієнту якнайшвидше пристосуватися до нових умов життя після лікування у стаціонарі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису за матеріалами facebook.com/nszu.ukr