COVID-19: в Україні циркулюють британський та південноафриканський штами

2 квітня 2021 о 11:00
654

Ситуація з розповсюдженням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні залишається дуже напруженою. На цьому під час брифінгу 2 квітня 2021 р. наголосив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України

Так, у «червоній» зоні залишаються 11 областей. За минулу добу захворіли 19 893 особи, зафіксовано 433 летальних випадки. При цьому одужали 10 287 осіб. У  Києві на сьогодні зайнято майже 84% ліжок з киснем —  це найвищий показник по країні. Також напружена ситуація із заповненістю ліжок з киснем відзначається у Львівській — більше 71%, Житомирській — більше 70%, Миколаївській — 71,5% областях.

Ефективність протиепідемічних заходів

У той же час на Західній Україні,  в областях, які першими потрапили до «червоного» рівня епідемічної небезпеки — Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька — ситуація стабілізувалася. Там зменшується кількість госпіталізованих і, як наслідок, вивільняються ліжка. На сьогодні там заповненість ліжок з киснем становить близько 50%, і ситуація кожного дня покращується. Це ще раз свідчить про те, що усі карантинні обмеження за умови їх дотримання працюють і показують результат.

Нові штами вірусу

На сьогодні в Україні панує британський штам вірусу — він зафіксований на усій території країни. Під час останніх досліджень, які проводилися за кордоном, на нашій території виявлено і південноафриканський штам. Відмінність цього штаму в тому, що він більш агресивний, інкубаційний період триває 1–3 дні. Також цей збудник більш контагіозний — заражається в 3 рази більше людей. Цей патоген вражає більш молоде населення.

Тому зараз як ніколи важливо дотримуватися усіх заходів захисту, наголосив міністр.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису