Вакцинація від COVID-19: Україні додатково виділено 947 700 доз

1 квітня 2021 о 11:24
316

30 березня 2021 р. глобальна ініціатива COVAX повідомила Міністерству охорони здоров’я України про виділення додаткових 947 700 доз вакцини проти COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech, які планують доставити в країну до кінця червня.

Коментар Віктора Ляшка

«Ми отримали додатково підтвердження від глобальної ініціативи COVAX про виділення Україні ще майже одного мільйона доз вакцини Pfizer, яка буде поставлена траншами до кінця червня», — повідомив заступник міністра охорони здоров’я України, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Тепер Pfizer має зв’язатися з Україною, і після виконання нею всіх необхідних кроків буде оформлено замовлення на закупівлю цієї партії вакцини, зазначили в COVAX. В ініціативі додають, що постачальнику може знадобитися до 8 тиж з моменту отримання цього замовлення до доставлення вакцини в країну.

Ще 117 тис. доз вакцини від Pfizer-BioNTech в рамках цієї ж ініціативи Україна очікує вже найближчими тижнями.

COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їхню доставку в країни з низьким та середнім доходом. Роботу COVAX координують Глобальний альянс із вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI). Доставку та закупівлі вакцини в рамках COVAX здійснює Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), який взаємодіє з виробниками та партнерами також щодо перевезення, логістики та зберігання.

COVAX доставляє в країни тільки ті вакцини, які ВООЗ включила в реєстр засобів для використання в надзвичайних ситуаціях.

Нагадуємо, що з 22 березня в Україні розпочався другий етап вакцинації. На цьому етапі вакцинуватимуть медичних працівників та інший персонал закладів охорони здоров’я, осіб віком старше 80 років і працівників соціальної сфери. Вакцинація здійснюється в пунктах щеплення та мобільними бригадами з імунізації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua