Вагінальний мікробіом у трансгендерних пацієнтів

31 березня 2021 о 11:09
1026

Актуальність

Трансгендерність — термін, який означає явище незбігання гендерної ідентичності або гендерного вираження із біологічною статтю [1]. Сучасні дані свідчать, що значна кількість трансгендерних жінок, які визначаються як особи, які при народженні визначені як чоловіки, що ідентифікують себе як жінки, з метою зміни статі проходять такі медичні втручання, як фемінізуюча гормональна терапія або операція із зміни статі [2]. Операції із зміни статі, як правило, включають такі втручання, як неовагінопластика, під час якої неовагіна створюється шляхом інверсії статевого члена та мошонки та/або трансплантата сигмовидної кишки та/або їх комбінації [3].

На сьогодні відомо, що для цисгендерних жінок, тобто чия гендерна ідентичність відповідає біологічний статі, вагінальна мікробіота включає види Lactobacillus, однак дані щодо складу вагінального мікробіому трансгендерних жінок відсутні. Проведено дослідження, в якому оцінювали неовагінальний мікробіом за допомогою методики метапротеомії, мета якого — визначити склад мікробу та функцію неовагінального та ректального секрету у трансгендерних жінок та порівняти отримані результати зі складом вагінального мікробіому в цисгендерних жінок, з проведенням подальшої оцінки асоціації між мікробіомом у трансгендерних та цисгендерних жінок [4].

Результати

Метапротеоміка проводилася на секретах, зібраних з неовагіни (n=5) і прямої кишки (n=7) трансгендерних жінок, які в анамнезі мали проведення неовагінопластики за рахунок інверсії статевого члена/трансплантата мошонки з (n=1) або без (n=4) розширення трансплантата сигмовидної кишки, отримані дані далі порівнювали з секретом цисгендерних жінок  (n=32).

У дослідженні виявлено 541 унікальний бактеріальний білок за 38 таксонами. Найбільш поширеними таксонами у неовагінах були Porphyromonas (30,2%), Peptostreptococcus (9,2%), Prevotella (9,0%), Mobiluncus (8,0%), і Jonquetella (7,2%), тоді як у цисгендерних жінок мікробіом здебільшого був представлений Prevotella і Roseburia.

Також у дослідженні відмічено, що неовагіни у трансгендерних жінок (медіана H-індексу Шеннона = 1,33) містять більшу альфа-різноманітність порівняно з цисгендерними жінками (H-Шеннон = 0,35) (p=7,2; E-3,2=0,342).

Висновок

Результати даного дослідження продемонстрували, що неовагіни у трансгендерних жінок, які встелені шкірою статевого члена, мають різноманітні полімікробні спільноти, що демонструють схожість за складом з вагінальним мікробіомом цисгендерних жінок.

Нагадуємо, що результати нещодавнього дослідження продемонстрували, що з віком мікробіом шкіри змінюється, що й позначається на її еластичності та стані здоров’я.

Список використаної літератури

  1. Baral S.D., Poteat T., Stromdahl S. et al. (2013) Worldwide burden of HIV in transgender women: a systematic review and meta-analysis. Lancet Infect. Dis.; 13: 214–22.
  2. Weinforth G., Fakin R., Giovanoli P. et al. (2019) Quality of life following male-to-female sex reassignment surgery. Dtsch. Arztebl. Int.; 116: 253–60.
  3. Dreher P.C., Edwards D., Hager S. et al. (2018) Complications of the neovagina in male-to-female transgender surgery: a systematic review and meta-analysis with discussion of management. Clin. Anat.; 31: 191–9.
  4. Birse K.D., Kratzer K., Zuend С.F. et al. (2020) The neovaginal microbiome of transgender women post-gender reassignment surgery. Microbiome volume 8, 61.

Анна Хиць,
редакція журналу «Український медичний часопис»