Стаціонарна терапевтична та хірургічна допомога: на що очікує пацієнт

31 березня 2021 о 10:58
5007

Стаціонарна медична допомога — це та, яку пацієнт отримує у стаціонарних умовах медичного закладу. Це може бути як медична допомога без хірургічних втручань, так і хірургічні операції.

Якщо пацієнт не потребує оперативних втручань, допомога йому надається в межах пакету «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій». Більшість госпіталізацій відбувається саме за цим пакетом, їх ще називають терапевтичними госпіталізаціями.

У межах Програми медичних гарантій пацієнт має право також на безоплатні хірургічні операції. Їх проводять заклади, які мають договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на пакет «Хірургічні операції у стаціонарних умовах».

Допомогу у стаціонарі медичного закладу отримують пацієнти і в межах інших пакетів медичних послуг, які стосуються конкретних захворювань, наприклад, лікування туберкульозу чи психіатрична допомога. Проте зараз йдеться саме про перші два пакети послуг — стаціонарна допомога з проведенням хірургічних операцій та без них.

Які безоплатні послуги включатиме стаціонарна допомога з 1 квітня 2021 р., якщо пацієнт не потребує хірургічних втручань?

Госпіталізація в межах пакету стаціонарної допомоги без хірургічних втручань включає: профілактику, діагностику, лікування (в тому числі медикаментозне), медичну допомогу вагітним з ускладненим перебігом вагітності та медичну реабілітацію в гострий період.

У межах пакету пацієнт має право на такі безоплатні послуги:

  • первинний огляд;
  • необхідні лабораторні дослідження, такі як розгорнутий клінічний та біохімічний аналіз крові; ревматологічні та гострофазові показники, аналіз сечі та інші лабораторні дослідження відповідно до потреб пацієнтів;
  • необхідні інструментальні обстеження, такі як ендоскопічні, ультразвукові рентгенологічні дослідження, МРТ та інші, які потребує пацієнт;
  • знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;
  • медикаментозна терапія;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • ліки з Національного переліку основних лікарських засобів;
  • харчування в стаціонарі.

Окрім ліків з Національного переліку, пацієнту надаються безоплатно ліки, які заклад отримує через централізовані державні закупівлі. Ці ліки не включені до тарифу. Пацієнт може дізнатися, чи має лікарня ці ліки безпосередньо в медичному закладі на інформаційній дошці, на офіційному сайті закладу чи на сайті органу місцевої влади.

Які безоплатні послуги включатиме стаціонарна допомога з 1 квітня 2021 р., якщо пацієнту потрібна операція?

Якщо пацієнту призначено планову або ургентну операцію, у Програмі медичних гарантій передбачений пакет «Хірургічні операції дорослим і дітям у стаціонарних умовах».

Не потрібно купувати в аптеці бинти, вату, нитки, готуючись до операції, чи платити хірургу, анестезіологу або медсестрі «в кишеню» — за все це лікарні отримують кошти за договором з НСЗУ.

До безоплатних медичних послуг за цим пакетом входить увесь перелік з пакету «Терапевтичні госпіталізації» та додатково:

  • проведення хірургічної операції із забезпеченням анестезії;
  • післяопераційний моніторинг пацієнта, знеболення та подальша медикаментозна терапія.

Чи потрібно пацієнту платити за анестезію?

Забезпечення анестезією та анестезіологічний моніторинг під час проведення хірургічних операцій та обстежень входить у перелік безоплатних послуг. Пацієнт купувати препарати для анестезії не повинен.

Як пацієнту отримати безоплатну стаціонарну допомогу?

Пацієнт може отримати безоплатно послуги за пакетами стаціонарної допомоги у кількох випадках:

  • якщо є направлення сімейного або лікуючого лікаря;
  • якщо пацієнта доставляє до лікарні бригада екстреної медичної допомоги;
  • за направленням з іншого клінічного підрозділу або закладу в разі, якщо людина вже лікується у стаціонарі;
  • а також за самозвернення у невідкладному стані.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr