Максим Степанов озвучив стратегію МОЗ по боротьбі з COVID-19

31 березня 2021 о 10:46
598

Стратегічна мета Міністерства охорони здоров’я України — колективний імунітет і щеплення всіх охочих проти COVID-19 протягом уже цього календарного року. Про це на брифінгу 30 березня 2021 р. повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

Домовленості і контракти на більш ніж 22 млн доз

«Задля цього ми маємо домовленості та контракти на більше ніж 22 млн доз вакцин від різних світових виробників — британської AstraZeneca, американської Novavax, а також Pfizer та китайської Sinovac. Це як прямі контракти, так і контракти в рамках міжнародної ініціативи COVAX, за якими ми отримаємо AstraZeneca та Pfizer», — наголосив Максим Степанов.

Міністр зауважив: рік тому, коли він очолив МОЗ, країна занурилася в нову реальність — пандемії коронавірусу. Вона стала тестом на міцність усіх медичних систем світу, а для української — справжнім випробуванням, адже не вистачало найнеобхіднішого — масок, антисептиків, захисних костюмів, ліжок, кисню.

«Ми почали боротьбу практично з нуля і за короткий проміжок часу забезпечили країну всім необхідним для протидії коронавірусу», — зазначив М. Степанов.

Стратегія МОЗ у боротьбі з COVID-19

Стратегія МОЗ передбачає кілька факторів. Це, зокрема, відновлення системи охорони здоров’я (ліжковий і кисневий фонд, перепрофілювання лікарень, захист лікарів); введення гнучких карантинних заходів — адаптивного карантину, задля балансу між економікою і протидією поширенню хвороби; всебічне інформування українців про боротьбу з COVID-19 та вакцинальна кампанія.

Нагадаємо, відповідно до Дорожньої карти вакцинації щеплення проти COVID-19 здійснюватимуть у 5 етапів, перші два з яких уже виконують. Наразі вакцинуються медики (зокрема первинна ланка), військові, особи віком 80 років і старше.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua