Незалежна лабораторія в Дніпрі проводить дослідження ефективності CoviShield

30 березня 2021 о 15:45
816

В Україні наразі немає системних обов’язкових програм з оцінки ефективності щеплення, і це є одним із чинників загальної недовіри до цього процесу. На такому фоні Україна зустріла й вакцинацію від коронавірусу. Тотальна недоінформованість населення щодо імунізації взагалі сьогодні підживлюється інформаційними «вкидами» про якість вакцини, з якої розпочалося щеплення українців від COVID-19.

На разі необхідно зауважити, що вони небезпідставні. І на цьому наголошують виробники вакцини AstraZeneca, а також Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency—EMA), про що ми повідомляли на сторінках видання «Український медичний часопис». Не менш важливим показником є напруженість та активність імунної відповіді, яка виникає після щеплення, на що також остаточної відповіді не отримано. Таким чином, коментує ситуацію Павло Набока, завідувач клініко-діагностичного комплексу незалежної лабораторії «ІНВІТРО», виходячи з принципів розумної вакцинації, які передбачають об’єктивну оцінку того, чи призвело проведене щеплення до вироблення достатнього рівня імунного захисту, компанією було розпочато власне дослідження ефективності вакцини CoviShield.

Згідно з офіційною інструкцією принцип дії вакцини CoviShield ґрунтується на виробленні специфічного імунітету до S-білка — шипа (він продукується клітинами у відповідь на інкорпорований генетичний матеріал частки послідовності вірусу без можливості його розмноження (ред. уточнення) коронавірусу SARS-CoV-2, збудника COVID-19. Саме з цією білковою структурою вірусної частки пов’язують основні патогенні властивості SARS-CoV-2. Наявність у достатній кількості антитіл до цього білка є фактором, що захищає людину від розвитку хвороби навіть у разі інфікування. Перевірити, скільки антитіл виробилось в організмі після щеплення, можна за допомогою лабораторного тестування для кількісного визначення рівня нейтралізуючих (захисних) антитіл класу G (IgG) до S-білка вірусу SARS-CoV-2. Таке дослідження, яке потребує проведення високочутливих хіміко-біологічних досліджень, стало можливим завдяки застосуванню обладнання всесвітньо відомого виробника Abbott Diagnostics,  де передбачено кількісне визначення рівня нейтралізуючих (захисних) антитіл класу G (IgG), специфічних до S-білка вірусу SARS-CoV-2. Запровадження такого тестування (компанія є першою в Україні, що проводить таке дослідження, підкреслив завідувач) дає змогу виконувати точне визначення рівня  імуноглобулінів згідно із визначеними  міжнародними стандартами, затвердженими ВООЗ для кількісного їх визначення у відповідь на інфікування SARS-CoV-2 у якості антитіл.

За словами П. Набоки, у співробітників лабораторії протягом усього процесу вакцинації від COVID-19 будуть брати зразки крові для відслідковування рівня імунного захисту за допомогою тест-системи Abbott для кількісного визначення антитіл IgG до S-білка. Тобто лабораторія буде оцінювати, скільки антитіл до SARS-CoV-2 з’явиться у людини після першого та другого щеплення, з якою швидкістю антитіла вироблятимуться та чи відповідатиме фактична концентрація антитіл даним, про які заявляє виробник.

Згідно з інструкцією достатній рівень антитіл має сформуватися протягом 90 днів після першого введення вакцини. Тобто результати дослідження лабораторія зможе оголосити вже влітку 2021 р. За таким самим принципом  можна й надалі відстежувати рівень специфічного імунного захисту від COVID-19, оцінюючи, як змінюється кількість антитіл у наступні роки. І визначати, чи потрібна людині ревакцинація, адже є припущення, що з часом імунітет до коронавірусу знижуватиметься. Однак остаточну відповідь на поставлене питання можливо отримати лише після довготривалих досліджень.  Натомість вакцинування довело свою ефективність при подоланні багатьох інфекцій людства, і пандемія коронавірусу — не виняток. Вакцинація — єдиний на сьогодні спосіб це зробити. Але якщо інші країни світу зможуть завдяки вакцинації зупинити розповсюдження вірусу, а ми — ні, це призведе до певної ізоляції України. Щоб цього не сталося, треба зруйнувати недовіру суспільства до вакцини, зокрема CoviShield. Аби сприяти отриманню повної інформації про всі плюси та мінуси застосування вакцини CoviShield, започатковано це дослідження. Ми також сподіваємося зменшити кількість скептиків відносно вакцинування, відновити довіру суспільства до щеплення, а також підтвердити здатність України впроваджувати та застосовувати сучасні технології світового рівня, додав Павло Набока.

За матеріалами, наданими лабораторією «ІНВІТРО»,
редакція журналу «Український медичний часопис»