Медичний канабіс в лікуванні осіб з есенціальним тремором

29 березня 2021 о 11:12
978

Актуальність

Тремор — відчуття мимовільних, ритмічних і коливальних рухів окремих частин тіла. Фізіологічний тремор має незначну амплітуду. Натомість патологічні його форми можуть суттєво обтяжувати стан осіб, що страждають від цих порушень, супроводжуючи такі захворювання, як розсіяний склероз, інсульт, черепно-мозкові травми, нейродегенеративні розлади. Раніше було отримано дані про позитивний вплив препаратів, які містять канабіноїди, на зменшення вираженості тремору [2]. Вказаний ефект канабісу підтверджено як в клінічних дослідженнях, так і в експерименті на тваринах з модельованим розсіяним склерозом.

Відомо, що Δ9-тетрагідроканабінол (Δ9-ТГК), основна активна сполука в Cannabis sativa, діє як агоніст канабіноїдних рецепторів, пов’язаних з G-білками і широко представлених на аксональних терміналах та астроцитах. У фізіологічних умовах канабіноїдні рецептори активуються ендоканабіноїдами анандамідом та 2-арахідонілгліцеролом, які вивільняються при деполяризації нейронів. Зокрема, в гіпокампі деполяризація пірамідних нейронів запускає вивільнення ендоканабіноїдів, що спричиняє активацію пресинаптичних рецепторів 1-го типу та пригнічення як гальмівної, так і активуючої нейромедіації. Водночас ендоканабіноїди активують астроцити гіпокампу, підвищуючи концентрацію внутрішньоклітинного Са2+, що запускає вивільнення глутамату і сприяє синаптичній передачі в сусідніх синапсах [1].

Застосування сполук на основі канабісу в медичній практиці залишається темою численних дебатів серед представників науки і клінічної медицини, суспільства та реальних пацієнтів, які можуть бути зацікавленими в такому лікуванні. Пошуки «золотої середини» між позитивним терапевтичним результатом та безпекою застосування вказаної речовини тривають. Між тим співробітниками кафедри нейронаук факультету здоров’ я та нейронаук Копенгагенського університету (Faculty of Health and Medical Sciences, University of Copenhagen), Данія, нещодавно представлено результати нового дослідження, в якому отримано чергові докази позитивного впливу медичного канабісу на прояви есенціального тремору. Матеріали роботи  опубліковано у виданні «Nature Neuroscience» 18 березня 2021 р.

Синтетичний канабіноїд WIN55,212-2 впливає на астроцити

У представленій роботі досліджено роль ендоканабіноїдів у вентральному розі спинного мозку — регіоні, відповідальному за організацію змінних рухів кінцівок. В експерименті на моделі есенціального тремору у тварин встановлено, що агоніст канабіноїдного рецептора синтетичний канабіноїд WIN55,212-2 при внутрішньовенному введенні має потужний ефект, який виявляється у пригніченні явищ тремору за рахунок активації астроцитів. Результат дослідження має певну новизну, адже попередні роботи в цьому напрямі були зосереджені на вивченні впливу сполук медичного канабісу на нейрони [3].

Застосовуючи методи нейровізуалізації, експериментально встановлено, що ендоканабіноїди, які вивільняються з деполяризованих проміжних нейронів, індукують збільшення внутрішньоклітинного Са2+ в астроцитах, які розташовані поруч. В свою чергу, вказане спричиняє вивільнення астроцитами пуринів, які пригнічують синаптичну нейромедіацію між збудливими аксонами та деполяризованими проміжними нейронами. Крім того, в роботі вивчено поведінкові наслідки впливу ендоканабіноїдів на відповідні рецепторні структури спинного мозку і встановлено, що спінальні астроцитарні канабіноїдні рецептори 1-го типу опосередковують розвиток антитреморного ефекту WIN55,212-2 у інтактних тварин. В цілому, за словами авторів, отримані дані дозволяють припустити, що спінальні астроцити безпосередньо регулюють розвиток явищ тремору шляхом пуринергічної модуляції синаптичної передачі.

Цілеспрямоване лікування без небажаних побічних явищ

На думку дослідників, те, що вплив на астроцити — частина пояснення ефекту канабіноїдів, є абсолютно новим підходом у розумінні медичних аспектів використання канабісу в лікуванні пацієнтів з есенціальним тремором. Новий напрям у застосуванні медичного канабісу може бути  зосереджений безпосередньо на змінах активності астроцитів спинного мозку. Цей терапевтичний вектор дозволив би уникнути небажаного впливу на нейрони головного мозку, відповідальні за процеси пам’яті та когнітивну здатність. В такий спосіб пацієнти з есенціальним тремором і подібними розладами на тлі інших захворювань могли би отримати ефективне лікування без прогнозованої загрози небажаних побічних наслідків від застосування медичного канабісу. Наступним кроком дослідники вбачають проведення клінічних випробувань згаданої синтетичної сполуки, призначаючи засіб пацієнтам з есенціальним тремором.

Список використаної літератури

  1. Araque A., Castillo P. E., Manzoni O. J. et al. (2017) Synaptic functions of endocannabinoid signaling in health and disease. Neuropharmacology, 124: 13–24. doi: 10.1016/j.neuropharm.2017.06.017.
  2. Arjmand S., Vaziri Z., Behzadiet M. et al. (2015) Cannabinoids and tremor induced by motor-related disorders: friend or foe? Neurotherapeutics, 12 (4): 778–787.
  3. Carlsen E.M.M., Falk S., Skupio U. et al. (2021) Spinal astroglial cannabinoid receptors control pathological tremor. Nat. Neurosci., Mar. 18. doi: 10.1038/s41593-021-00818-4.

Н.О. Савельєва-Кулик,
редакція журналу «Український медичний часопис»