COVID-19: вакцини із нових партій будуть доступні найближчим часом

26 березня 2021 о 11:39
776

Співпрацю з виробником індійської вакцини Covishield, компанією AstraZeneca, Україна не припиняє. Проте затримки з постачанням чергової партії препарату можливі через ненадання дозволу на її експорт із боку уряду Індії. Про це розповів міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, відповідаючи на запитання журналіста після свого візиту до столичного пункту щеплення.

Співпраця продовжується

«Ми не припиняємо працювати з нашими індійськими партнерами щодо відвантаження проплачених і законтрактованих 1,5 млн доз вакцини AstraZeneca (Covishield). Дійсно, є проблема з отриманням дозволу на експорт препарату від уряду Індії. Ми працюємо по різних каналах і залучили всі наші дипломатичні можливості. І прем’єр-міністр, і президент країни приєдналися», — зазначив М. Степанов.

Міністр додав, що ситуація з поширенням фейків щодо індійської вакцини нашими політиками викликала «певне нерозуміння» з боку індійської сторони. Але він висловив надію на те, що співпраця буде продовжена.

А вже 25 березня в  Україну прибули 215 тис. доз китайської вакцини Sinovac. За словами міністра, виробник надав всі відповідні документи на цей препарат. Наші фахівці з Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) їх розглянули й рекомендували вакцину до використання. Її ефективність перевищує 70%.

«За тією інформацією, яку надало підприємство «Лекхім», ми очікуємо першу партію вакцини Sinovac, це буде 215 тис. доз, яку вони доставлять. Потім решту. Згідно з нашим законодавством вакцина повинна пройти контроль. Ми достатньо швидко його проведемо, думаю, до 10 днів», — розповів міністр, додавши, що цією вакциною будуть щеплювати всі без винятку групи населення відповідно до етапів вакцинації.

Також, за словами міністра, найближчим часом очікується постачання в Україну вакцин у рамках програми COVAX — це буде препарат від AstraZeneca у кількості 570 тис. доз.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua