Побічні ефекти вакцинації проти COVID-19 на 25.03.2021 р.

25 березня 2021 о 12:10
1067
Спеціальності :

На сьогодні в Україні 155 587 осіб отримали щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneca (CoviShield).  За останню добу вакциновано понад 18,5 тис. осіб. На цю кількість щеплених зафіксовано лише 587 випадків поствакцинальних проявів — у легкій формі. Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я України з питань євроінтеграції Ігор Іващенко.

Побічні ефекти вакцинації від COVID-19

«Головний біль, тимчасове підвищення температури тіла чи втома — це нормальні побічні ефекти, які тільки доводять, що вакцина працює й організм готує імунну відповідь. Вакцинація залишається найважливішим інструментом запобігання новим випадкам захворювання і смерті, а також боротьби з пандемією», — наголосив І. Іващенко.

Заступник міністра нагадав, що Європейське агентство з лікарських засобів визнало вакцину AstraZeneca (CoviShield) дієвою та безпечною. Її переваги в боротьбі з COVID-19 продовжують перевищувати потенційні ризики. А повідомлення про нібито утворення тромбів у щеплених не знайшли жодного підтвердження.

Фармаконагляд

У МОЗ налагоджено також систему постійного моніторингу поствакцинальних випадків. Медичні працівники, до яких звернулися пацієнти з порушенням стану здоров’я у післявакцинальний період (30 днів із моменту щеплення відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я), повинні повідомити про це Державний експертний центр МОЗ України через автоматизовану інформаційну систему з фармаконагляду (АІСФ).

«За всю історію щеплення вакциною CoviShield  у нас зафіксовано лише три випадки, які потребували тимчасового нагляду лікарів. Випадок смерті в Одеській обл. буде детально розслідуваний відповідно до протоколів МОЗ. Лише після офіційних результатів розслідування цього інциденту можна буде говорити предметно», — зазначив І. Іващенко.

Нагадаємо, що наразі в Україні триває другий етап вакцинації проти COVID-19, під час якої щеплення отримають сімейні лікарі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua