COVID-19: вже понад 1300 осіб захворіли повторно

24 березня 2021 о 12:37
1430

Лише антитіла, які виробляються після вакцинації, можуть захистити від тяжкого перебігу COVID-19 та госпіталізації. Про це було наголошено під час пресконференції «Антитіла до COVID-19: чи варто розслаблятися?», яка відбулася 18 березня 2021 р. в Києві.

Коли йде мова про поняття імунітету до вірусу чи інфекції, мається на увазі поява антитіл, які виробляються в організмі як протидія чужорідному агенту.

Про антитіла проти SARS-CoV-2

Антитіла, які виробляються в організмі проти SARS-CoV-2, з’являються вже в перші кілька днів після зараження, а їх наявність вказує на те, що людина була інфікована SARS-CoV-2 незалежно від перебігу захворювання (безсимптомної, легкої чи тяжкої форми).

У більшості пацієнтів з COVID-19 вірусспецифічні антитіла IgM, IgA та IgG починали вироблятися через декілька днів після інфікування:

  • антитіла класу A (IgA) з’являються в перший тиждень після появи симптомів;
  • антитіла класу M (IgM) свідчать про недавнє інфікування та можуть розглядатися як ознака гострої фази інфекції;
  • антитіла класу G (IgG) обумовлюють віддалену відповідь організму, тобто те, що ми називаємо «імунітетом», вони зберігаються 2–4 міс і їх кількість залежить від того, як тяжко людина перехворіла.

Для чого роблять тестування на антитіла

Як зазначив Роман Родина, генеральний директор Центру громадського здоров’я України, тестування на антитіла методом імуноферментного аналізу (ІФА)  спрямоване на виявлення ознак пост­інфекції. Таке тестування проводять для скринінгу, зокрема, осіб, які, виконуючи свої посадові обов’язки, стикаються з великою кількістю людей, а відповідно і з інфекцією. Ці тести не є діагностичним методом. Для встановлення діагнозу COVID-19 використовують метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) чи експрес-тести.

«Наразі науковці констатують, що наявність антитіл не є гарантією того, що людина не захворіє. За даними лабораторних центрів, станом на 16 березня 2021 р.  зафіксовано 1362 особи, які знову захворіли на COVID-19 після одужання. Терміни повторного зараження варіюють від 2 до 8 міс», — зазначив Р. Родина.

Антитіла, які досліджують лабораторії, визначаються не до тих антигенів вірусів, до яких формується імунна відповідь при вакцинації. Антитіла після вакцинації виробляються до конкретного фрагменту вірусу — у випадку SARS-CoV-2 до спайк-протеїну. Власне суть вакцин полягає у тому, щоб організм виробив антитіла, тобто запустив їх після контакту з антигеном.

«Поняття «захисний рівень антитіл до COVID-19», який убезпечить від повторного інфікування, — не існує. Національна технічна група експертів з питань імунізації  не рекомендує визначати рівень антитіл ні до, ні після вакцинації. По-перше, тому що тест-системи для визначення антитіл наразі не стандартизовані. По-друге, під час клінічних досліджень вакцин, зокрема, AstraZeneca та Pfizer, не виявлено жодних побічних реакцій серед тих людей, які вже мали антитіла після хвороби, порівняно з тими, хто їх не мав. Це означає, що вакцинація тих, хто вже перехворів, є безпечною. По-третє, ті хто мають антитіла після хвороби, однаково повторно хворіють. Але ми точно знаємо, що вакцини працюють — після 12–14 днів рівень захворюваності серед вакцинованих практично не зростає, а якщо і є випадки захворювань — то вони нетяжкі. А серед невакцинованих рівень захворюваності зростає», — зазначив Ф. Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

Вакцинація попереджає тяжкий перебіг хвороби, госпіталізацію і смертність, дозволяє людям жити звичним життям. Головне — розвантажує систему надання медичної допомоги.

Дослідження показують, що після вакцинації кількість вірусу в дихальних шляхах значно менша порівняно з людьми, які ще не отримали щеплення. Відповідно, якщо кількість вірусу менша, у людей не розвиваються симптоми, а це негативно впливає на поширення вірусу. Це, зокрема, підтверджується даними з Ізраїлю.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua