Смерть після вакцинації від COVID-19: проводиться судово-медична експертиза

24 березня 2021 о 10:49
1309

23 березня о 17:20 в смт Чорноморське Лиманського району Одеської області зафіксовано смерть жінки-військовослужбовця. Міністерство охорони здоров’я висловлює щирі співчуття родині та близьким померлої.

Інформація від військових медиків

За попередньою інформацією Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, смерть сталася внаслідок гострих розладів кровообігу. Жінка мала хронічні серцево-судинні захворювання та інші супутні хвороби.

За інформацією Командування медичних сил Збройних сил України, 21 березня жінка отримала щеплення проти COVID-19 вакциною Covishield/AstraZeneca. Вона входила до пріоритетних груп вакцинації, адже найближчим часом мала бути залучена до сил, задіяних в Операції об’єднаних сил (ООС). Протипоказань до введення вакцини, а саме алергії на будь-який з компонентів препарату, в жінки не виявлено. Того самого дня з того ж флакону вакцини було щеплено ще 9 осіб. Несприятливих подій після імунізації в інших пацієнтів не зареєстровано.

За словами начальника медичної служби військової частини, де вона проходила службу, станом на ранок 23 березня скарг на стан здоров’я жінка не висловлювала.

Дії МОЗ України

Для встановлення точної причини смерті призначено судово-медичну експертизу. Про її результати буде повідомлено додатково.

Просимо представників громадськості та засобів масової інформації не робити передчасних висновків щодо причин та обставин смерті жінки-військовослужбовця.

Станом на 19 березня у світі введено понад 397 млн доз вакцини проти COVID-19. Відповідно до наявних даних ВООЗ не зафіксовано жодного випадку смерті від вакцини проти коронавірусу.

Важливо, що вакцинація проти COVID-19 не запобігає розвитку інших захворювань або смерті з інших причин.

За даними Центру громадського здоров’я, серцево-судинні захворювання є головною причиною всіх випадків смерті в Україні (67%). Кожні 10 хв в Україні одна людина помирає від інсульту.

З початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 137 026 осіб проти COVID-19. Серед них зареєстровано 590 несприятливих подій після імунізації, лише три пацієнти деякий час перебували під наглядом лікарів. Наразі всі вони здорові. За цим випадком регіональною групою оперативного реагування на несприятливі події після імунізації буде проведене повноцінне розслідування, як того вимагають протоколи Міністерства охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua