Британський штам коронавірусу уже на всій території країни — М. Степанов

23 березня 2021 о 14:55
496
Спеціальності :

Міністр охорони здоров’я назвав декілька причин погіршення ситуації з пандемією в Україні. Одна з них — вища агресивність нового — британського штаму коронавірусу, який є втричі заразнішим, якщо порівняти з попереднім. Про це міністр  повідомив на брифінгу МОЗ.

«Ми вже увійшли в третю хвилю пандемії коронавірусу, на всій території нашої країни виявлено новий — британський штам вірусу. Він більш агресивний. Вражає молодих людей, більш контагіозний, тобто швидше передається та спричиняє тяжкий перебіг хвороби. З цим найперше і пов’язана велика кількість госпіталізацій, яка значно зросла під час третьої хвилі», – повідомив М. Степанов.

Міністр також додав, що для штаму характерна тяжка клінічна картина, а безсимптомний перебіг хвороби практично не фіксують. До лікарень потрапляють не лише особи поважного віку, а й 30–40-річні. Крім органів дихання, вірус почав уражувати слизові оболонки, нирки, печінку та навіть центральну нервову систему. А дві третини осіб, які перехворіли, потребують додаткової реабілітації від постковідного синдрому впродовж 3–6 міс.

«Зафіксовані непоодинокі випадки, коли хворі на британський штам помирали від фізичної відсутності потреби дихати, хоча були водночас в абсолютній свідомості. Ці дані ми отримуємо й від наших західних колег, з якими підтримуємо постійний зв’язок, щоб надавати кваліфікованішу допомогу», — наголосив М. Степанов.

Ускладнює ситуацію і зневажливе ставлення деяких громадян до необхідності дотримуватися певних правил, встановлених МОЗ.

«Я розумію, як ми всі втомилися від карантинних обмежень. Розумію, як набридло користуватися засобами захисту. Я сам і моя родина живемо в таких умовах, але це єдина можливість вберегтися від хвороби, яка забирає життя. Зараз, як ніколи, потрібна згуртованість всіх українців, щоб ми перемогли недугу й позбулися ковіду. Так, в Україну прийшов новий штам, така реальність. Зі свого боку, ми збільшуємо кількість ліжок, даємо ліки, але інколи лікарі безсилі в боротьбі з коронавірусом. Тому головний спосіб вберегти себе — дотримуватися встановлених у країні правил», — наголосив міністр.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

За матеріалами moz.gov.ua
Редакція журналу «Український медичний часопис»