«Лікарі без кордонів»
23 березня 2021 р. о 14

23 березня 2021 р. Напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

Знаменна подія сталася в позаминулому столітті, а саме 24 березня 1882 р. Роберт Кох  повідомив про відкриття ним збудника туберкульозу. Мікроб, який отримав імʼя свого відкривача, іменується «паличка Коха». А цей день історично зазначено як Всесвітній день боротьби з туберкульозом, жахливої хвороби, яка попри всі намагання загрожує людству і донині. І хоч масштаби захворюваності стали значно меншими, а людство винайшло ефективні засоби боротьби з цією недугою, туберкульоз час від часу нагадує про себе.

Боротьба з поширенням туберкульозу — це не лише проблема суто медична. Аби досягнути певних позитивних зрушень і тримати під контролем її поширення, до цього має долучитися кожен і вимагати дотримуватися певних вимог від оточуючих.

Аби поширити знання про боротьбу з туберкульозом серед широкого загалу лікарів та соціальних працівників, а також організаторів охорони здоровʼя, 23 березня о 14:30, напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF) проведе онлайн-дискусію на тему «Боротьба з туберкульозом під час пандемії: повернути втрачені здобутки», яка транслюватиметься у прямому ефірі на Facebook.

Поширення COVID-19 в Україні призвело до величезного навантаження на інфраструктуру громадського здоров’я. Значна зосередженість на боротьбі з пандемією перешкоджає поступу системи охорони здоров’я України у боротьбі з такою смертельною хворобою, як туберкульоз.

У березні 2020 р. обмеження на пересування та відсутність громадського транспорту призвели до того, що хворі на туберкульоз не мали можливості дістатися до медичних закладів, щоб отримати рятівні препарати. Скорочення персоналу, перепрофілювання та тимчасове закриття фтизіатричних кабінетів створили додаткові перешкоди. І, що найважливіше, погіршився рівень виявлення хворих на туберкульоз. Це свідчить про те, що пандемія могла повернути назад тяжко здобуті досягнення у боротьбі з туберкульозом. Ми обговоримо, що можна зробити вже зараз, аби виправити це. У заході візьмуть участь знані фахівці та лікарі, які добре обізнані з проблемою боротьби з туберкульозом.

Запропоновані до розгляду теми та спікери наведені нижче.

  • Ольга Сіомак, медичний директор з медичної частини КНП «Обласний протитуберкульозний диспансер» у Житомирській обл. Тема: «Вплив коронавірусу на лікування туберкульозу»
  • Олена Труш, менеджер з медичної діяльності міжнародної медичної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів»/MSF. Тема: «Досвід MSF: як забезпечити пацієнтоорієнтований підхід у лікуванні туберкульозу в сучасних умовах»
  • Анна Дорошенко, соціальний працівник організації «Лікарі без кордонів»/MSF, та Олеся Ковпака, психолог організації «Лікарі без кордонів»/MSF. Їх тема: «Соціально-психологічні потреби пацієнтів в умовах пандемії»
  • Ольга Клименко, голова правління TBpeopleUkraine та голова Керівного комітету національного партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна». Тема: «Відповідальність місцевої влади щодо забезпечення інтегрованих послуг хворим на туберкульоз в умовах COVID-19»

До участі запрошуються терапевти, лікарі сімейної медицини та загальної практики, педіатри, радіологи, лікарі функціональної діагностики та всі, хто бажає поповнити багаж знань.

Бажаючі долучитися до перегляду заходу та приєднатися до живої онлайн дискусії мають змогу зареєструватись за посиланням: https://www.facebook.com/events/742269999792429

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис»