Вакцинація від COVID-19: змінено інтервал між першим та другим щепленням

18 березня 2021 о 10:27
1053

За рекомендаціями Національної технічної групи експертів з імунізації (НТГЕІ ) Міністерство охорони здоров’я  збільшило інтервал між щепленнями імунобіологічним препаратом CoviShield з 28 до 90 днів. Про це повідомив Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України.

Навіщо було внесено зміни?

Обговорення доцільності збільшення терміну розпочалося після того, як 6 березня 2021 р. в журналі «The Lancet» була оприлюднена інформація щодо ефективності однодозної схеми вакцинації з введенням другої, ревакцинальної дози, через 12 тиж.

Раніше за проміжними результатами 4 рандомізованих контрольованих досліджень, проведених у Бразилії, Південній Африці та Великобританії, для швидкого досягнення найбільшої користі для здоров’я уряд Великобританії прийняв політику введення якомога більшої кількості перших доз та відтермінування другої дози вакцини ChAdOx1 nCoV-19 до 12 тиж після введення першої дози.

За словами головного санітарного лікаря України, при аналізі даних клінічних досліджень ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становила 76,0% з 22-го по 90-й день, і рівень антитіл зберігався протягом цього періоду з мінімальним зниженням. Підтримуючи стратегію імунізації з більшим інтервалом, ефективність вакцини була значно вищою — 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тиж або довше.

За результатами цієї публікації інтервали між першою та другою дозою збільшити до 12 тиж рекомендували своїм міністерствам також і в Канаді, Німеччині, Франції.

 Коментар Віктора Ляшка

«Враховуючи позицію НТГЕІ та результати міжнародних досліджень, оперативним штабом МОЗ було прийнято рішення, що для досягнення максимального рівня імунного захисту при вакцини від Oxford/AstraZeneca (ChAdOx1 nCov-19 Cоrona Virus (рекомбінована)) виробництва Serum Institute of India та SK Bioscience доцільно збільшити початковий інтервал між дозами. Це не суперечить інструкції виробника, яка передбачає такий інтервал в рамках 4–12 тиж», — зазначив В. Ляшко.

Також, за його словами, впровадження цієї рекомендації НТГЕІ потребуватиме від МОЗ незначного коригування підходів до проведення вакцинальної кампанії на перших етапах.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua