Медична допомога пацієнтам з COVID-19 у лютому 2021 р.

16 березня 2021 о 13:41
528

12 березня 2021 р. відбувся брифінг т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Андрія Віленського, у якому мова йшла про медичну допомогу пацієнтам із COVID-19 у лютому 2021 р.

Було зазначено, що рівень захворюваності та госпіталізацій через COVID-19 суттєво зріс, але не по всій Україні, а лише в окремих регіонах.

Статистичні дані за лютий 2021 р.

Вдвічі збільшилася кількість госпіталізованих на Івано-Франківщині — до 5453 осіб, на Закарпатті — до більше ніж 3300 осіб.

Суттєве збільшення кількості госпіталізацій виявлено у Вінницькій та Чернівецькій областях — до 3439 та 2228 осіб відповідно.

У Києві у лютому на лікарняне ліжко потрапило понад 3000 осіб, але порівняно з січнем кількість госпіталізацій зменшилася.

Загалом у лютому в Україні госпіталізовано 41 875 пацієнтів. Це на 190 осіб більше порівняно з січнем, навіть з урахуванням того, що лютий на 3 дні коротший за січень. Ще майже 5000 продовжили розпочате у січні лікування.

На 2250 осіб зменшилася кількість пацієнтів, яких підключали до джерел кисню, порівняно з першим місяцем року. Їх загальна кількість становила понад 33 000. Це 71% від усіх пролікованих пацієнтів у лютому. Щодо відділення інтенсивної терапії, то тут у лютому медичну допомогу отримали 8,5 тис. пацієнтів. Це — на тисячу осіб менше, ніж у січні, і майже на 5 тис. осіб менше, ніж у грудні 2020 р. Частка госпіталізованих пацієнтів, які потребували допомоги в умовах інтенсивної терапії, залишається стабільною на рівні 18%. Також на 319 осіб у лютому зменшилася кількість пацієнтів, які потребували підключення до апарату штучної вентиляції легень (ШВЛ) — до 3849 осіб.

Надання допомоги

У лютому пацієнтам надавали стаціонарну медичну допомогу 3111 команд. Середнє навантаження на одну команду становило 15 пацієнтів. Але в деяких областях та деяких лікарнях воно перевищувало 20.

На Івано-Франківщині середнє навантаження на команду становило 28 пацієнтів, на Закарпатті — майже 34.

Найвище навантаження припало на Волочиську центральну районну лікарню Хмельницької обл. (90 пацієнтів), Косівську центральну районну лікарню Івано-Франківської обл. (79 пацієнтів), Рахівську районну лікарню Закарпатської обл. (77 пацієнтів).

Договори з НСЗУ та виплати

Договір з НСЗУ на стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19 має 518 медичних закладів. Найбільша кількість — 28 — розташована у Дніпропетровській та Івано-Франківській областях. По 27 — у Вінницькій, Тернопільській, Полтавській областях та м. Київ. У січні 2021 р. НСЗУ виплатила спеціалізованим закладам понад 1,445 млрд грн за стаціонарну допомогу пацієнтам. Найбільше коштів у перший місяць 2021 р. отримали:

акціонерне товариство «Українська залізниця» — понад 26 млн грн;

Олександрівська клінічна лікарня міста Києва — понад 20 млн грн;

Київська міська клінічна лікарня № 4 — понад 14 млн грн.

Безоплатний пакет

У безоплатний пакет послуг лікування пацієнтів із COVID-19 у стаціонарі включено тестування на COVID-19; лабораторні та інструментальні дослідження; медичну допомогу відповідно до галузевих стандартів; кисневу підтримку, інтенсивну терапію за необхідності; медикаментозну терапію та знеболення за потреби тощо. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів.

Плани на 2021 рік

У Програмі медичних гарантій–2021 передбачено понад 11 млрд грн на боротьбу з COVID-19. З них:

майже 9 млрд грн — на стаціонарну допомогу;

майже 1,5 млрд грн — на вакцинацію;

706 млн грн передбачено на готовність реагувати на інфекційні захворювання та епідемії.

Контракти за пакетом вакцинації від COVID-19

Стосовно контрактування за пакетом вакцинації, то НСЗУ укладає договори із чітко визначеними медичними закладами, спроможними здійснити вакцинацію. Понад 300 закладів вже подали більше ніж 300 пропозицій. Понад 80 з них підтверджені та очікують на проєкт договору.

Пакет стаціонарного лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою діятиме до періоду закінчення на території України карантину та протягом 30 календарних днів після його відміни. Тобто на сьогодні цей термін обмежується 30 травня. Після цього укладатимуться договори з закладами, які будуть визначені департаментами охорони здоров’ як опорні для забезпечення реагування на інфекційні захворювання та епідемії, за окремим пакетом медичних послуг.

За обсягом послуг цей пакет схожий на сьогоднішній пакет зі стаціонарної допомоги. Тож у випадку спалаху вірусу навіть після завершення карантину кожна область буде готовою розгортати ліжка в стаціонарах та надавати медичну допомогу пацієнтам, які її потребуватимуть. Адже фокус діяльності НСЗУ залишається незмінним — пацієнт та його потреби.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr