В Україні з’явилися нові можливості для трансплантації кісткового мозку

11 березня 2021 о 12:51
491
Спеціальності :

Спеціалізована дитяча лікарня «Охматдит» віднині зможе надавати всі необхідні лабораторні послуги дорослим пацієнтам, які потребують трансплантації кісткового мозку. За ініціативи Міністерства охорони здоров’я України цей медичний заклад отримав новий статус, відповідно до якого і стало можливим розширення послуг для дорослого населення. Про це на брифінгу розповіла заступник міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова.

Можливості лікарні «Охматдит»

«Лабораторія «Охматдиту» сьогодні єдина в Україні, яка надає необхідний спектр послуг із генетичного типування для виконання трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин від донора. Нові потужності повністю покривають потребу і для дітей, і дорослих. Усі послуги, зокрема обладнання та реактиви, необхідні для здійснення лабораторних досліджень, для українців є безплатними», — наголосила С. Шаталова.

За словами заступниці міністра, «Охматдит» також зможе надавати послуги з екстракорпорального фотофорезу, необхідного для лікування у разі ускладнень після трансплантації кісткового мозку.

«Досі такі послуги надавали лише дітям, а дорослі змушені були їхати за кордон, де їх лікували за державний кошт. Тепер допомогу можна отримати в Україні», — зазначила С. Шаталова.

Нагадаємо, що за ініціативи Міністерства охорони здоров’я Уряд підтримав Постанову «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», що дає поштовх для розвитку цілому напрямку медицини та створює цивілізовані умови для виконання складних та наукоємних операцій з трансплантації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua