Медичні огляди у Програмі медичних гарантій

9 березня 2021 о 12:19
4544

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) підготувала відповіді на найбільш поширені запитання щодо медичних оглядів.

Пропонуємо їх до уваги наших читачів

1. Як безоплатно пройти медичний огляд, щоб переконатися у відсутності хронічних захворювань?

Регулярні візити до сімейного лікаря — хороша звичка, щоб дбати про власне здоров’я. Адже лікарі можуть вчасно призначити необхідні огляди й аналізи, зокрема, комплексну перевірку. Така перевірка є безоплатною для будь-якої людини, яка підписала декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Вона не потребує багато часу. Натомість надасть впевненості, що зі здоров’ям усе добре або ж виявить хворобу на ранній стадії. А це збереже здоров’я та кошти. Бо лікування, розпочате вчасно, значно економить витрати.

У пакет безоплатних медичних послуг у лікаря первинної ланки входить низка профілактичних обстежень. Їх оплачує НСЗУ.

Нагадаємо, що у сімейного лікаря можна безоплатно:

  • Пройти діагностику та отримати лікування, спрямоване проти найпоширеніших хвороб;
  • пройти профілактичний огляд та отримати медичну довідку;
  • здати аналізи — загальний аналіз крові, сечі, перевірити рівень глюкози в крові, загальний холестерин, зробити електрокардіограму, швидкий тест на вагітність, швидкі тести на наявність ВІЛ-інфекції, вірусні гепатити;
  • отримати поради щодо свого здоров’я, харчування, способу життя;
  • проходити планові огляди дітей віком до 3 років;
  • пройти вакцинацію за Календарем щеплень;
  • отримати електронний рецепт на «Доступні ліки».

Не обов’язково, що лікар має призначити всі аналізи з визначеного переліку. З огляду на скарги, спосіб життя, сімейну історію хвороби лікар визначає, який обсяг обстежень потребує кожен пацієнт. Такі регулярні обстеження і тести дозволяють виявити проблеми зі здоров’ям до перших їхніх візуальних проявів.

2. Чи входить медичний огляд школярів у Програму медичних гарантій?

Так, медичні огляди учнів входять до Програми медичних гарантій. Вони передбачені пакетами медичних послуг «Первинна медична допомога» та «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) медична допомога дорослим та дітям».

У свого сімейного лікаря можна безоплатно здати такі лабораторні дослідження: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, глюкозу крові. Якщо в первинної медичної допомоги немає своєї лабораторії, то ці аналізи можна здати безоплатно за електронним направленням від сімейного лікаря у тій клініко-діагностичній лабораторії, з якою підписаний договір на ці послуги.

3. Чи потрібне направлення для проходження огляду?

Батьки або законні представники дитини, якій необхідно пройти медогляд, мають звернутися до лікаря з надання первинної медичної допомоги (педіатрa), з яким укладено декларацію. Він випише направлення до лікарів-спеціалістів, регламентованих для проходження медогляду.

Не потребує направлення звернення до лікаря-гінеколога, лікаря-психіатра, лікаря-нарколога, лікаря-стоматолога, а також звернення до лікаря, у якого пацієнт перебуває під медичним спостереженням із хронічними захворюваннями.

4. Чи має право лікарня вимагати плату за медичні огляди? Які з них є платними?

Медичні заклади можуть проводити медичні огляди на платній основі.

Це стосується, коли довідка про медогляд потрібна:

  • для отримання виїзної візи (крім, службових відряджень держслужбовців та в разі виїзду на лікування);
  • для влаштування на роботу;
  • для отримання посвідчення водія транспортних засобів;
  • для одержання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами.
  • періодичні профілактичні огляди у певних категоріях.

Для таких медоглядів направлення не потрібне, пацієнт звертається у вибраний медичний заклад та платить за послугу офіційно.

5. Чи оплачує НСЗУ профілактичні огляди працівників бюджетних організацій?

Більшість медичних закладів у нашій країні уклали договори про медичне обслуговування і отримують фінансування від НСЗУ за Програмою медичних гарантій. Програмою медичних гарантій проведення обов’язкового медогляду працівників бюджетних установ не передбачено. Тож воно має бути оплачене коштами замовника або ж місцевого бюджету.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr