Лікування інфаркту міокарда у Програмі медичних гарантій

9 березня 2021 о 12:04
1557

НСЗУ уклала договори із 64 медичними закладами на надання допомоги пацієнтам при гострому інфаркті міокарда. Кожна область України має заклад, законтрактований на лікування пацієнтів із гострим інфарктом. Але найбільше їх у Дніпропетровській області — 6. На Львівщині, Тернопільщині та Донеччині — по 4. Усі ці 64 лікарні здатні забезпечити роботу в цілодобовому режимі та мають необхідне обладнання для проведення обстеження, медперсонал відповідної кваліфікації. Про це йшла мова під час брифінгу НСЗУ 5 березня 2021 р.

Маршрут пацієнта

Людину з підозрою на гострий інфаркт міокарда бригада екстреної медичної допомоги повинна доставити безпосередньо в той медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування у разі інфаркту. Саме у такому медзакладі спроможні провести потрібні лабораторні та інструментальні обстеження, такі як ангіографічне дослідження коронарних судин. Ангіографія — надзвичайно точний діагностичний метод, за допомогою якого лікарі визначають, де саме у судинах порушений кровообіг, та за потреби проводять процедуру встановлення стента. На сьогодні це є золотим стандартом дослідження серцевих артерій в усьому світі.

Саме тому так важливо, щоб людину з підозрою на інфаркт транспортували до потрібного закладу. Навіть якщо він розташований в іншій області, але є ближчим до місця перебування пацієнта. Важливо, щоб час доїзду швидкої до лікарні не перевищував 60–90 хв від початку болю в серці.

Розроблення та дотримання відповідних маршрутів — відповідальність місцевої влади. Але рідні людини, яку планують госпіталізувати в лікарню, можуть уточнити у оператора нашого контакт-центру за номером 16-77, чи має цей медичний заклад контракт з НСЗУ на лікування пацієнтів з інфарктом.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr