Розширено перелік установ НАМН України, які надають безоплатну медичну допомогу

4 березня 2021 о 10:47
986
Спеціальності :

Кабінет Міністрів України 3 березня 2021 р. ухвалив рішення щодо розширення переліку установ Національної академії медичних наук України, в яких буде змінено механізм фінансування третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Це дозволить людям безкоштовно отримувати високоспеціалізовану медичну допомогу у 8 окремих науково-дослідних установах Національної академії медичних наук України.

Які установи добавлено

До них належать чотири установи, які були учасниками пілотного проєкту у 2017–2020 роках, та чотири нові науково-дослідні установи Національної академії медичних наук України:

  • Інститут отоларингології імені О.С. Коломійченка.
  • Інститут травматології та ортопедії.
  • Науково-практичний центр ендоваскулярної нейрорентгенохірургії.
  • Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського.

На реалізацію надання безоплатної допомоги у 2021 р. виділено 1,8 млрд грн

«Уряд продовжує підтримувати державні медичні заклади для надання пацієнтам безкоштовних високоспеціалізованих медичних послуг та розширює їх перелік. За ці послуги сплачує держава без доплати з кишені пацієнта. На їх реалізацію Національній академії медичних наук України з державного бюджету у 2021 р. передбачено 1,8 млрд грн. Також реалізація постанови дозволить реєструвати медичні заклади в електронній системі охорони здоров’я. Це сприятиме синхронізації дій всіх зацікавлених сторін з питань реформування галузі охорони здоров’я», — прокоментував рішення Уряду заступник міністра фінансів України Роман Єрмоличев.

Перелік послуг

Також Уряд затвердив перелік послуг з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, сформований науково-дослідними установами за результатами реалізації пілотного проєкту, які не можуть бути надані або надані в обмеженій кількості в інших закладах охорони здоровʼя, а також тарифи на такі послуги.

Нагадаємо, учасниками пілотного проєкту у 2017–2020 роках були такі науково-дослідні установи Національної академії медичних наук:

  • Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова.
  • Інститут нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова.
  • Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова.
  • Національний науковий центр «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами kmu.gov.ua