Медична допомога при пологах та ведення вагітності в амбулаторних умовах у 2021 р.

3 березня 2021 о 12:56
1391

У січні цього року в Україні безоплатну допомогу при пологах отримали понад 29 тис. пацієнток. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) уклала договори з майже 400 медзакладами на надання медичної допомоги при пологах та виплатила їм на сьогодні понад 1 млрд 763 млн грн за надання допомоги пацієнткам. З них — понад 236 млн у 2021 р.

Про це під час брифінгу НСЗУ 3 березня 2021 р. розповіла Тетяна Бойко, директор Департаменту комунікації НСЗУ

У 2021 р. найбільше коштів отримали

Київський пологовий будинок № 5 — 4,7 млн грн;

Перинатальний центр Києва — 4,5 млн грн;

Львівський клінічний пологовий будинок № 1 — 3,4 млн грн.

Що входить до безоплатного пакета

У безоплатний пакет допомоги при пологах включено:

>
  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого;
  • медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою, та медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині; зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію; стабілізацію стану дитини після народження та інші послуги.
  • При цьому українки мають право на вибір пологового будинку, в якому народжувати. Місце проживання чи прописки не має значення. Жодних благодійних внесків платити не потрібно. Але перебування у палаті підвищеного комфорту та інші додаткові послуги з покращеного сервісу належать до категорії платних послуг. Оплата має здійснюватися у вигляді офіційних платежів за тарифами, затвердженими органом місцевого самоврядування, що є власником закладу охорони здоров’я.

    При народженні батькам немовляти видають медичний висновок про народження дитини. Це — електронний документ, який містить перелік відомостей про малюка та є підтвердженням його народження.

    Медичний висновок формує лікар у пологовому будинку. Він замінив паперову довідку форми 103/о. На сьогодні медичний висновок про народження видають у 382 медичних закладах. В ЕСОЗ створено понад 88 тис. медичних висновків. Медичний висновок про народження дозволяє користуватися сервісом єМалятко та отримувати лише за однією заявою до дев’яти послуг від різних органів влади онлайн.

    Які зміни відбудуться з 1 квітня 2021 р.

    З 1 квітня 2021 р. медична допомога при пологах залишиться пріоритетним напрямком. На цей напрямок у бюджеті Програми медичних гарантій-2021 передбачено майже 3 млрд грн. Тариф становитиме понад 10 тис. грн. Саме стільки заплатить НСЗУ медичному закладу за кожні пологи. Якщо лікарня в змозі надавати комплексну допомогу матері та дитині, то тариф — майже 11 тис. грн. Мова про медичні заклади, які одночасно укладуть контракт із НСЗУ за двома пріоритетними пакетами медичних послуг — допомога при пологах і медична допомога новонародженому у складних неонатальних випадках.

    Крім того, з 1 квітня 2021 р. для майбутніх матусь буде запроваджено окремий пакет послуг «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». За цим пакетом пацієнтка зможе отримати такі основні послуги:

    >
  • динамічне спостереження вагітності, включаючи контроль за станом здоров’я вагітної, повнотою обстежень та консультацій;
  • організацію та проведення диспансерного нагляду (взяття на облік, розроблення індивідуального плану ведення вагітності відповідно до групи ризику);
  • лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартами;
  • профілактику ускладнень вагітності й післяпологового періоду та ін.
  • Тож в Програмі медичних гарантій-2021 передбачено найважливіші види медичної допомоги для того, щоб надавати якісну медичну допомогу вагітним та породіллям.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами facebook.com/nszu.ukr