Програма медичних гарантій на 2021 рік: тарифи і загальні видатки

2 березня 2021 о 14:46
6426

Як ми вже повідомляли, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) опублікувала оголошення про укладення договорів про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій у 2021 році.

Наразі розміщено 5 оголошень за напрямом первинної, екстреної медичної допомоги та медичної реабілітації.

Медичні заклади, які з квітня мають намір працювати за Програмою медичних гарантій, повинні подати свої пропозиції на ті пакети послуг, за яким планують надавати медичну допомогу. Сума договору для медичних закладів буде розраховуватися на основі кількості послуг, яку вони надавали у 2020 р. та внесли в електронну систему охорону здоров’я. Адже принцип роботи НСЗУ — оплата за зроблену роботу, тобто фактично надані послуги пацієнту.

Скільки коштів виділено

Бюджет Програми медичних гарантійна 2021 рік становить 123,5 млрд грн. Така сума визначена у законі «Про Державний бюджет України у 2021 році».

У межах цієї суми:

  • майже 14 млрд грн передбачено на екстрену медичну допомогу;
  • 20 млрд 700 млн грн — на первинну;
  • близько 10 млрд грн — на медичну допомогу пацієнтам із COVID-19;
  • 4 млрд 700 млн грн — на лікування онкологічних захворювань;
  • близько 6 млрд грн — на медичну допомогу вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим;
  • 3 млрд 700 млн грн — на лікування пріоритетних серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів та інсультів;
  • майже 3 млрд грн — на лікування пацієнтів із нирковою недостатністю в амбулаторних умовах.

Нові тарифи

Усі тарифи у Програмі медичних гарантійна 2021 рік збільшили в межах тих коштів, які виділили у державному бюджеті. Тарифи відображають фактичні витрати закладів на надання тієї чи іншої допомоги і є достатніми для надання якісної послуги.

У проєкті Програми медичних гарантій на 2021 рік передбачено 35 пакетів медичних послуг, зокрема пакет вакцинації від COVID-19. Три пакети медичних послуг нові, ще п’ять — виокремлені із наявних пакетів медичних послуг. Для пацієнтів таке розширення Програми медичних гарантій означатиме зручніший та зрозумілий маршрут за цими послугами.

Тарифи затверджені Постановою Кабінету Міністрів  від 15 лютого 2021 р. № 133.

За одним із найвищих тарифів у Програмі медичних гарантій оплачується неонатальна допомога. Оплата за цю пріоритетну послугу зараз становить 98 тис. 500 грн., а з квітня зросте до 135 тис. грн. за умови, що у закладі функціонує виїзна неонатальна бригада.

Тариф, який платитиме НСЗУ за лікування гострого мозкового інсульту, залежатиме від наданої допомоги. У разі проведення ендоваскулярних втручань — це сучасний метод видалення згустку крові, який підвищує шанси на повноцінне одужання — тариф становитиме понад 97 тисяч. Вартість лікування інсульту з використанням тромболітичної терапії становитиме 42 тис. грн. Зараз тариф на лікування інсульту єдиний і становить майже 27 тис. грн.

Серед нових пакетів у 2021 році — лікування пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Цю медичну допомогу виділили в окремий пакет, адже пацієнти з цими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги в особливих умовах.

Тариф за лікування одного пацієнта з онкогематологічними захворюваннями становитиме понад 54 тис. грн. До нього застосовуються коригувальні коефіцієнти. За лікування дітей цей коефіцієнт становить три цілих вісім тисячних.Тобто за лікування дітей заклад отримуватиме втричі більше коштів.

Серед нових пакетів Програми медичних гарантій на 2021 рік — готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії. Цей пакет дозволить забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень та закладів. А також — інфекційну готовність країни на необхідному рівні. Договір на цей пакет укладатимуть визначені заклади. Вони отримуватимуть 764 тис. грн на місяць.

Вакцинація від COVID-19

НСЗУ оприлюднила оголошення про укладення договорів про медичне обслуговування населення за напрямом вакцинації від COVID-19.

НСЗУ укладатиме договори за цим пакетом із медичними закладами, які будуть у переліку, визначеному керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня через розповсюдження COVID-19.

На першому етапі вакцинації у цих закладах будуть сформовані мобільні команди. У перший місяць роботи команди на одну мобільну команду НСЗУ виплачуватиме 8 тис. грн. Ці кошти мають спрямувати для забезпечення готовності до проведення вакцинації.

Далі оплату надавачі послуги будуть отримувати за результатами роботи. Тобто за фактичну кількість провакцинованих осіб: 25 грн — за першу дозу введеної вакцини і 60 грн — за другу.

Інформацію про здійснену вакцинацію надавачі вноситимуть до електронної системи охорони здоров’я і тільки на підставі цієї інформації НСЗУ здійснюватиме оплату за фактично надані послуги.

Наближення медичної допомоги до пацієнта

Важливий фокус Програми медичних гарантій на 2021 рік — наближення медичної допомоги до пацієнта. Тому вводиться новий пакет для мобільних психіатричних команд, які зможуть надавати допомогу пацієнту вдома. Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти можуть продовжувати лікування вже амбулаторно. І цього року ми хочемо дати їм таку можливість.

Згідно зі стратегією розвитку протитуберкульозної служби, у 2021 р. до цієї роботи долучиться первинна ланка. Для цього запроваджується спеціальний пакет. Укладати договір на супровід пацієнтів із туберкульозом центри первинної допомоги будуть за бажанням.

Контроль якості медичних послуг

Ціль НСЗУ — не просто закуповувати медичні послуги, а і впливати на їх якість. Тому у цьому році НСЗУ запропонувала ввести доплату за результат виконання договору.

За пріоритетними напрямами пропонується впливати на якість медичної допомоги через дотримання маршруту пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта до того закладу, який має договір з НСЗУ на лікування інсульту та інфаркту. А значить — у такому закладі є все необхідне обладнання та спеціалісти, щоб надати ефективну допомогу пацієнту.

Індикатори якості будуть і для первинної медичної допомоги. Вони стосуватимуться виконання першого щеплення вакциною КПК дітей віком до 6 років.

Резюме

Програму медичних гарантій на 2021 рік деталізували, а пакети медичних послуг удосконалили з урахуванням потреб українців. І так буде щороку.

НСЗУ деталізує послуги, щоб краще враховувати клінічні складнощі і щоб ті заклади, які ефективно лікують пацієнтів, могли отримати більше коштів. А пацієнти — уникнути катастрофічних витрат на лікування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr