МОЗ планує вести електронний облік осіб, вакцинованих від COVID-19

2 березня 2021 о 11:54
1278

На громадське обговорення винесено проєкт Наказу МОЗ України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України» (далі — проєкт акта).

Проєкт акта розроблено з метою забезпечення наявності та повноти медичних даних пацієнтів про імунізацію в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», електронна система охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ) — інформаційно-телекомунікаційна система, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією шляхом створення, розміщення, оприлюднення та обміну інформацією, даними і документами в електронному вигляді, до складу якої входять центральна база даних та електронні медичні інформаційні системи, між якими забезпечено автоматичний обмін інформацією, даними та документами через відкритий програмний інтерфейс (АРI).

Кабінет Міністрів України Постановою від 25 квітня 2018 р. № 411 затвердив Порядок функціонування ЕСОЗ, яким визначив механізм функціонування системи та її компонентів, реєстрації користувачів, внесення та обміну інформацією і документами в системі.

На сьогодні в ЕСОЗ уже ведуться Реєстр пацієнтів, Реєстр медичних висновків та Реєстр медичних записів, записів про направлення та рецептів.

Ураховуючи зазначене, проєктом акта пропонується покрити за допомогою ЕСОЗ потреби щодо збору та оброблення інформації під час впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021–2022 роках.

Тому з метою покращення якості та забезпечення повноти даних про імунізацію в ЕСОЗ, Міністерством охорони здоров’я України розроблено проєкт Наказу «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України».

Основні положення проєкту акта

Проєктом акта пропонується:

Затвердити Зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України, що додаються, які передбачають, що форма первинної облікової документації № 063/о «Карта профілактичних щеплень» не ведеться закладами охорони здоров’я та фізичними особами — підприємцями, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, якими внесено медичні записи про вакцинацію (щеплення, імунізацію) до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в ЕСОЗ.

Рекомендувати операторам, які уклали з адміністратором договір про підключення електронних медичних інформаційних систем до центральної бази даних ЕСОЗ, впровадити функціонал, який забезпечить формування Міжнародних свідоцтв про вакцинацію або профілактику в електронному вигляді з можливістю їх подальшого друку.

Куди надавати пропозиції події

Пропозиції та зауваження щодо проєкту акта просимо надсилати до 5 березня 2021 р. на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я, тел.: (044) 253-33-31, e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua