COVID-19: які тести, кому і коли потрібно робити

1 березня 2021 о 16:13
3508

На сьогодні лікар первинної ланки може призначити тест на коронавірус пацієнту не лише із симптомами COVID-19 та пневмонії, а й з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції. Також до пакета первинної медичної допомоги додано тестування методом експрес-діагностики — швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2. НСЗУ роз’яснює, в яких випадках який саме тест потрібно робити.

Будь-який аналіз, швидкий тест, ПЛР-тест пацієнту призначає не він сам собі, а його сімейний лікар, терапевт або педіатр.

Медичні працівники можуть виїжджати додому до тих пацієнтів, які самостійно не в змозі дістатися до амбулаторії чи іншого пункту тестування.

Вдома чи за місцем надання послуги, пацієнту, який має направлення, зроблять відбір зразків матеріалів для швидкого тестування на антиген SARS-CoV-2 або для ПЛР. Це — незалежно від наявності декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Кому призначається скринінгове дослідження

Скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 проводять пацієнтам:

  • із підозрою на COVID-19;
  • з ознаками тяжкого гострого респіраторного синдрому;
  • з ознаками пневмонії;
  • які підлягають плановій госпіталізації;
  • які були в тісному контакті із хворим на COVID-19;
  • що повертаються з регіонів зі значним розповсюдженням COVID-19.

Коли після експрес-тесту необхідно проводити ПЛР-тестування

Є випадки, коли результат експрес-тесту потребує підтвердження ПЛР і коли — не потребує. Зокрема:

  • позитивний результат швидкого тесту не має бути підтверджений за допомогою ПЛР-тесту, коли лікар бачить, що пацієнт відповідає визначенню підозрілого чи ймовірного випадку захворювання на COVID-19;
  • позитивний результат швидкого тесту має бути підтверджений за допомогою ПЛР-тесту, коли лікар не підозрює наявність чи ймовірність COVID-19 у пацієнта за симптомами;
  • якщо швидкий тест показав негативний результат, то лікар призначить ПЛР-тест у тому разі, коли пацієнт має симптоми підозрілого або ймовірного випадку щодо COVID-19.

Кому тестування методом ПЛР є обов’язковим

Про тих, кому обов’язково робити ПЛР-тест:

  • пацієнтам, які відповідають визначенню підозрілого, ймовірного випадку захворювання на COVID-19, з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії, яким не проводився скринінговий швидкий тест та/або тест методом ІФА;
  • пацієнтам із позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19.

Якщо Центр надання первинної медичної допомоги має можливість, то пацієнту зі встановленим діагнозом ГРВІ чи негоспітальною пневмонією зроблять швидкий тест безпосередньо в амбулаторії. Його результати можна отримати через 15 хвилин після тестування. За відсутності такої можливості лікар скерує пацієнта на ПЛР-тест.

Для профілактики COVID-19 потрібно зовсім небагато — дотримуватися встановлених правил:

Носіть маску за правилами, а не заради, «щоб було». Маска повинна закривати не тільки рот, а й ніс.

Тримайте дистанцію. Хоча б там, де це зробити зовсім нескладно. Наприклад, не ставайте впритул до людей у черзі — від того черга не рухатиметься швидше.

Мийте руки або користуйтесь антисептиком якнайчастіше.

Не торкайтеся брудними руками обличчя.

Залишайтеся вдома, якщо можете це робити.

Якщо відчуваєте симптоми застуди, залишайтеся вдома.

Дотримуйтеся самоізоляції, якщо мали контакт із людиною з підтвердженим COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr