Лікування інфаркту та інсульту у Програмі медичних гарантій

26 лютого 2021 о 16:49
861

Серцево-судинні захворювання, зокрема інфаркт та інсульт, є основними причинами смертності та одним з найпоширеніших чинників інвалідизації в усьому світі. Про це під час брифінгу 26 лютого 2021 р. нагадав Андрій Віленський, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ). В Україні ці захворювання є основною причиною смертності населення. Понад 63 відсотки загальної кількості смертей припадає саме на серцево-судинні хвороби. За цим показником наша країна лишається одним зі світових лідерів.

Катастрофічні фінансові трати

Лікування, реабілітація та постійний догляд за пацієнтом з інфарктом чи інсультом потребують значних коштів. Наявність у родині такого пацієнта призводить до значних фінансових витрат і є причиною успадкованої бідності. Якщо ж людина лишається інвалідом і потребує догляду протягом понад трьох років, це призводить до катастрофічних фінансових витрат.

Саме тому НСЗУ визначила лікування у разі інсультів та інфарктів пріоритетними напрямками у Програмі медичних гарантій. При контрактуванні медичних закладів НСЗУ висуває до них вищі  вимоги. Зокрема, наявність медичного персоналу потрібної кваліфікації, необхідного обладнання, можливість забезпечити роботу закладу в цілодобовому режимі. За лікування у разі інфаркту та інсульту медичні заклади отримують кошти від НСЗУ за вищими тарифами. НСЗУ у цьому році пропонує включити до Програми медичних гарантій ліки для вторинної профілактики серцево-судинних захворювань. Це дасть можливість отримувати потрібні препарати в аптеці за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою, та зробить лікування наслідків захворювання більш доступним.

У січні 2021 р. в Україні безоплатну допомогу при гострому мозковому інсульті отримали 6 936 пацієнтів, при гострому інфаркті міокарда — 1 847. Загалом у 2020 р. за Програмою медичних гарантій було безоплатно проліковано 58 090 пацієнтів з інсультом та 15 804 — з інфарктом.

Своєчасна, якісна та доступна медична допомога пацієнтам із гострим інфарктом міокарда та гострим мозковим інсультом істотно знижує ризик смерті чи набутої інвалідності.

НСЗУ закликає піклуватися про здоров’я серця та судин. Сімейний лікар проконсультує щодо ризиків розвитку серцево-судинних хвороб. Призначить скринінгові обстеження. За потреби — направить до кардіолога та призначить ліки за Державною програмою реімбурсації.

Важливо знати ознаки інсульту та інфаркту, щоб не списати симптоми на перевтому або головний біль внаслідок зміни погоди.

Основними симптомами при інфаркті є інтенсивний постійний біль за грудниною (відчуття тяжкості, тиску, печіння), тривалістю понад 15 хвилин, відчуття болю можуть поширюватися у ліву руку або нижню щелепу.

Серед симптомів інсульту — порушення мовлення (труднощі при вимові слів), асиметрія обличчя, слабкість або оніміння в кінцівках, інтенсивний головний біль, неможливість підняти руки вгору, сплутаність свідомості.

Якщо у людини наявна низка цих симптомів, слід терміново викликати екстрену медичну  допомогу за номером 103. Бригада швидкої допомоги повинна  доставити пацієнта в медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ, відповідно до маршруту, затвердженого в регіоні.

На жаль, на сьогодні пацієнта не  завжди доставляють і лікують у тих закладах, які є профільними щодо інфаркту та інсульту. Тому ми пропонуємо виправляти цю ситуацію через фінансові стимули.

У Програмі медичних гарантій на цей рік планується ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта до закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань.

Що входить до безоплатного пакета

До безоплатного пакета медичних послуг з лікування інфаркту та інсульту в закладі, що законтрактований з НСЗУ, включено:

  • діагностику (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження);
  • стентування — при інфаркті, тромболізис, тромбоекстракцію — при інсульті;
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта;
  • медична реабілітація в гострий період;
  • харчування у стаціонарних умовах.

Із 2016 р. в Україні впроваджено програму безоплатного стентування в екстрених випадках — для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда. Тобто усі пацієнти, яким потрібно зробити цю процедуру в лічені години, отримують її безоплатно.

Якщо у пацієнта вимагають гроші за послуги, які гарантовані державою і які оплачує НСЗУ за Програмою медичних гарантій, це є порушенням договору. У цьому разі пацієнт може залишити скаргу на сайті НСЗУ, детально описавши ситуацію, яка склалася, та залишити контактний телефон для зворотного зв’язку. Проконсультуватися, як правильно подати скаргу можна за безоплатним номером  16-77.

НСЗУ опрацює звернення та проведе перевірку. При виявленні порушення прав пацієнтів на медичне обслуговування може направляти відповідні листи до правоохоронних органів, зокрема до Національної поліції України. Медичний заклад, в якому вимагали гроші з пацієнта, ризикує втратити договір з НСЗУ і залишитися без фінансування із Державного бюджету.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua