Псоріаз нігтів: лікування введенням метотрексату

26 лютого 2021 о 14:48
2015

Актуальність

Псоріаз — запальне захворювання, що супроводжується надмірною проліферацією кератиноцитів епідермісу в поєднанні із запаленням епідермісу і дерми, зазвичай вражає шкіру та суглоби. Поряд із висипанням на шкірі тулуба і волосистої ділянки голови приблизно у 7% (5–10%) хворих на псоріаз спостерігаються ураження нігтів, так звана псоріатична оніхія [1]. При цьому виді псоріазу відзначається ущільнення нігтьових пластин із подальшим помутнінням нігтьової пластинки і поява на ній борознистих ліній (поздовжніх і поперечних).

Менеджмент пацієнтів з ізольованим псоріазом нігтів є складним завданням, оскільки більшість пацієнтів не звертаються за медичною допомогою. Сьогодні у клініцистів наявна значна кількість варіантів лікування псоріазу нігтів, проте жоден з них не є достатньо ефективним. Відповідно, сьогодні очевидна необхідність у пошуку нових підходів до лікування у разі псоріазу нігтів.

Групою вчених на чолі з доктором медичних наук Парас Чудхарі (Paras Choudhary) з кафедри дерматології, венерології та лепри Медичного коледжу Сардара Пателя, Біканер, Раджастан, Індія (Department of Dermatology, Venereology & Leprosy, Sardar Patel Medical College, Bikaner, Rajasthan, India), проведено дослідження, в якому оцінювали терапевтичну відповідь псоріазу нігтів на ін’єкцію метотрексату [2].

Методи дослідження

Проведено неконтрольоване проспективне дослідження, період якого тривав з березня 2016 р. по березень 2017 р. До дослідження було залучено 20 пацієнтів із псоріазом нігтів, які не отримували жодного місцевого/системного лікування псоріазу за останні 3 міс. З дослідження виключені пацієнти із супутніми захворюваннями, вагітні та діти віком <10 років.

Перед початком лікування пацієнтам проведено визначення загального аналізу крові та функціональних проб печінки, лабораторні аналізи виконували при кожному наступному відвідуванні. Індекс тяжкості псоріазу нігтів (Nail Psoriasis Severity Index — NAPSI) оцінювали через 0 тиж (базовий рівень), 6 і 12 тиж. Після 12 тиж оцінку стану пацієнта проводили щомісячно протягом наступного року.

Усім пацієнтам призначали блокаду: 0,5 мл лідокаїну (2%) вводили в міжпальцеві складки по обидва боки ураженого псоріазом пальця, після чого їм проводили ін’єкцію метотрексату у дозі 2,5 мг в латеральні ділянки нігтя в точці на 2,5 мм проксимальніше і латеральніше місця з’єднання проксимального і бічних нігтьових валиків (рисунок). При правильно проведеній ін’єкції відчувалася втрата опору тканин і відразу ж відзначалося жовтувате забарвлення нігтьової лунки через жовтий колір введеного препарату. Ін’єкції метотрексату проводили щотижня протягом наступних 6 тиж.

Рисунок. Місце ін’єкції метотрексату

Результати дослідження

Із 20 учасників дослідження 15 — чоловічої та 5 жіночої статі. Тривалість захворювання становила від 1 до 15 років. Найчастіше до запального процесу були залучені великий та вказівний пальці. Загалом у 20 пацієнтів було уражено 89 пальців. Середня загальна добова доза метотрексату становила 135 мг (діапазон — 60–300 мг).

Результати дослідження продемонстрували, що у всіх пацієнтів значно знизився середній показник NAPSI з 3,70 (до початку лікування) до 0,67 (черед 12 тиж). Больове відчуття  в місці ін’єкції зареєстровано у двох із 20 пацієнтів, гостра пароніхія — у одного. У групі учасників не відзначені серйозні побічні ефекти. Через один рік після отриманої терапії рецидивів псоріазу не відзначено.

Висновок

Результати проведеного дослідження продемонстрували, що введення метотрексату є ефективною стратегією лікування псоріатичного ураження нігтів. Необхідні подальші дослідження із залученням більшої кількості пацієнтів, з метою проведення детальної оцінки ефективності та безпеки локального введення метотрексату.

Нагадуємо, що результати нещодавнього дослідження продемонстрували, що глікемічний гомеостаз у дитячому віці асоційований із підвищеним ризиком розвитку психозу у дорослих.

  1. Dogra А., Arora А.К. (2014) Nail psoriasis: the journey so far. Indian. J. Dermatol., 59(4): 319–333. doi: 10.4103/0019-5154.135470.
  2. Choudhary P., Mehta R.D., Ghiya B.C. et al. (2020) Treatment of nail psoriasis with intramatrical methotrexate: An uncontrolled prospective study of 20 patients. JAAD, May 04. DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaad.2020.04.159.

Анна Хиць,
Редакція журналу «Український медичний часопис»