Розвиток трансплантації в Україні виходить на новий рівень

25 лютого 2021 о 12:21
447

Україна стає повноправним гравцем на світовому ринку трансплантації. 24 лютого 2021 р. Уряд підтримав Постанову, що дає поштовх для розвитку в цілому напрямку вітчизняної медицини.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Коментар Максима Степанова

«Це перемога, над якою ми працювали спільно з нашими лікарями протягом останнього часу. Україна нарешті створила цивілізовані умови для проведення складних та наукоємних операцій з трансплантації», — зазначив очільник МОЗ України.

Серед нових можливостей, зокрема, використання донорської шкіри, що спрощує лікування у разі опіків будь-якої складності і дає набагато більші шанси на одужання пацієнтам. Крім того, знижується ризик зараження, імовірність ускладнень із перебігом сепсису, а реабілітація стає дешевшою і менш болісною для пацієнтів.

Не менш важливий аспект постанови — це створення ринку біоімплантів в Україні. Упорядковується їх обіг, виготовлення та контроль якості.

«Ми започатковуємо умови для розвитку вітчизняного виробництва біоімплантів, що знизить фінансове навантаження на медичну систему. Хрящі, сухожилля, фрагменти кісток тощо виготовлятимуться в Україні, а не імпортуватимуться.

Це вкрай важливо і в аспекті соціальної реабілітації наших військових та ветеранів АТО/ООС, людей, які отримали травми в аваріях та виробництвах», — наголосив М. Степанов.

За словами міністра, постанова має також вагомий економічний ефект, оскільки створює цілу наукоємну галузь економіки із сучасними виробництвами та робочими місцями спеціалістів високого класу. Тож, українські лікарі матимуть усі умови для успішної самореалізації на батьківщині.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua