Страхова медицина: створено робочу групу щодо її впровадження

24 лютого 2021 о 12:05
1071

При Комітеті Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) створена робоча група для обговорення питань запровадження страхової медицини.

Як повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook Михайло Радуцький, голова Комітету, рішення про створення групи прийнято 23 лютого 2021 р. під час наради з представниками Національної служби здоров’я України, Національного банку України, керівниками комунальних та приватних медичних закладів, професійних об’єднань страхових компаній.

Шляхи вирішення питання страхової медицини

Наразі на розгляді Комітету перебуває декілька законопроєктів, кожен з який наближає суспільство до запровадження повноцінної страхової моделі.

Податкові стимули при добровільному медичному страхуванні (ДМС)

Перший документ — про податкові стимули при добровільному медичному страхуванні. Наразі законодавством не передбачено додаткових податкових преференцій для бізнесу, який забезпечує співробітників полісами ДМС. Це аж ніяк не стимулює роботодавця та працівника домовлятися про медичний соцпакет. Така ситуація не дає можливості масштабувати ДМС, яким нині охоплено лише кілька відсотків населення. Відповідно, гальмується і рух у напрямку обов’язкового медичного страхування. Адже саме розвинута система ДМС є перехідним етапом до запровадження загальнообов’язкового медичного страхування.

Створення механізму доплат за медичні послуги

Другий законопроєкт передбачає створення механізму доплат за медичні послуги, які не включені до гарантованих державою пакетів. На жаль, на етапі розроблення медичної реформи тему регуляції додаткових послуг залишили без уваги, намагаючись уникнути традиційно незручного та непопулярного питання «платної медицини». Це помилка, яку сьогодні доводиться виправляти.

Офіційна доплата за додаткові послуги — величезний крок у напрямку обов’язкової страхової медицини. Це фактично детінізація колосального ринку «сірих» медичних послуг. Запровадження легального механізму доплат дозволить страховим компаніям значно розширити ДМС — налагодити повноцінну співпрацю не лише з приватними, але й комунальними та державними медичними закладами.

Отримуючи сьогодні неофіційну послугу, пацієнт жодним чином не захищений. Якщо цей ринок легалізувати та відкрити для страховиків, то вже не сам пацієнт, а більш досвідчені фахівці страхової компанії зможуть контролювати — чи надана клієнту послуга в необхідному обсязі, чи відповідає вона стандартам. У свою чергу, медичні заклади зможуть збільшити фінансування, зростуть офіційні доходи медичного персоналу (позиція Комітету — кожна послуга обов’язково має включати цільовий відсоток на зарплату медичним працівникам, які надають послугу).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/committeehealth