Новий етап реформи екстреної медичної допомоги

22 лютого 2021 о 15:01
1854

Реформа екстреної медичної допомоги, яку впроваджує Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України, переходить до чергового етапу — оновлюється матеріально-технічна база 212 відділень екстреної невідкладної медичної допомоги в опорних закладах охорони здоров’я. Про це під час брифінгу МОЗ України 22 лютого 2021 р. повідомила Світлана Шаталова, заступник міністра охорони здоров’я України.

Оснащення відділень  лікарень

Зокрема, придбано 161 комп’ютерний томограф, 152 цифрові рентгенапарати і 170 апаратів УЗД, закуплені торік на суму 3,3 млрд грн. До кінця березня триває їхня доставка до лікарень та монтаж.

Цьогоріч програма оснащення продовжується — в Державному бюджеті передбачено 2 млрд грн для екстреної медичної допомоги та оснащення приймальних відділень опорних лікарень.

Навчання медиків за міжнародними стандартами

«Матеріальна база — лише інструмент. Людей рятують люди. Тому друга частина реформування стосується навчання за міжнародними стандартами лікарів і медичного персоналу новим правилам та підходам до реанімаційних дій щодо пацієнтів, які потрапляють у відділення в ургентних станах», — зазначила С. Шаталова.

Україна спиратиметься на досвід Австралії, Ірландії та Польщі у створенні системи надання екстреної меддопомоги на госпітальному етапі. Найважливіші критерії — це найсучасніший підхід до лікування хворих та спроможність адаптувати нові правила до українських реалій.

Цей проєкт став можливим завдяки тісній співпраці МОЗ та Світового банку у рамках ініціативи «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Врегулювання нормативно-правової бази

Наразі група експертів напрацювала пакет пропозицій та змін, які стосуються врегулювання нормативно-правової бази. Їх впровадження дасть можливість окреслити напрями подальшого розвитку та розбудови відділень екстреної медичної допомоги.

Практична фаза проєкту

Далі проєкт переходить до наступної фази — практичної. З-поміж лікарень, що надають екстрену медичну допомогу, буде вибрано близько десятка пілотних, на базі яких відбудеться навчання лікарів та медичного персоналу відповідно до міжнародної практики. Також напрацьовується новий системний підхід у механізмах роботи відділень.

«Ми працюємо над тим, щоб кожен медик отримав знання та навички з порятунку життя людини, інструменти, які дозволять приймати правильні та вчасні рішення на догоспітальному і госпітальному етапах», — прокоментувала С. Шаталова.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr