COVID-19 у Програмі медичних гарантій

22 лютого 2021 о 14:40
674

У січні 2021 р. майже на 30% порівняно з груднем зменшилася кількість госпіталізованих пацієнтів з COVID-19. Загалом у першому місяці року госпіталізовано трохи більше 42 тис. пацієнтів із коронавірусною хворобою. Ще 7,5 тис. продовжили розпочате у грудні лікування. Про це повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ, під час брифінгу 19 лютого 2021 р.

Також у січні зменшилась кількість пацієнтів, які були підключені до джерел кисню, — майже на 14 тис. порівняно з груднем. Їх загальна кількість становила 35,5 тисяч. Це 72% усіх пролікованих у січні пацієнтів. У відділенні інтенсивної терапії медичну допомогу отримували 9,5 тис. пацієнтів. Це — на майже чотири тисячі осіб менше, ніж у грудні. Також на дві тисячі осіб у січні зменшилася кількість пацієнтів, які потребували підключення до апарату ШВЛ — до чотирьох тисяч із шести.

Київ у січні залишався містом, де госпіталізували найбільшу кількість пацієнтів з коронавірусом — 3 421 осіб. Але це — майже на півтори тисячі менше, ніж у грудні. У Харківській області госпіталізовано 3 235 осіб. Але тут за місяць суттєво кількість госпіталізацій не зменшилася.

Допомога пацієнтам із COVID-19 у Програмі медичних гарантій

На сьогодні договір з НСЗУ на стаціонарне лікування пацієнтів із COVID-19 уклали 511 медзакладів. У січні медичну допомогу пацієнтам з COVID-19 в Україні надавали понад 3 тис. команд, з яких 289 — неанестезіологічні. Щодо оплат, то у 2020 р. НСЗУ виплатила понад 19 млрд грн лікарням та центрам екстреної медичної допомоги за надання допомоги пацієнтам із COVID-19 та з підозрою на нього. У 2021 р. НСЗУ перерахувала майже 1,5 млрд грн 25 центрам екстреної медичної допомоги.

Яку безоплатну допомогу може отримати пацієнт

  1. Пацієнт може отримати первинну медичну та амбулаторно-поліклінічну допомогу, зокрема пройти тестування у свого сімейного лікаря. З підозрою на COVID-19 до центру надання первинної медичної допомоги може звернутися пацієнт без декларації. У разі необхідності він отримає консультацію лікаря, а також тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Але для подальшого отримання повного обсягу медичних послуг первинної медичної допомоги необхідно укласти декларацію з лікарем.
  2. Пацієнт може отримати екстрену медичну допомогу у разі критичного стану. Приїхавши на виклик, медики швидкої оцінюють стан пацієнта. За наявності потреби транспортують до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою. Якщо пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції.
  3. Пацієнт може отримати стаціонарну медичну допомогу. В безоплатний пакет послуг лікування пацієнтів із COVID-19 включено: тестування на COVID-19; лабораторне та інструментальне дослідження; медичну допомогу відповідно до галузевих стандартів; кисневу підтримку, інтенсивну терапію за необхідності; медикаментозну терапію та знеболення за потреби тощо. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів.

Останніми днями захворюваність на COVID-19 йде вгору, особливо у західних областях. Тож вірус поки нікуди не зникає і залишається поруч.

Плани на II–IV квартал 2021 року

У Програмі медичних гарантій-2021 (II–IV квартал) передбачено продовження стаціонарного лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою за відповідним пакетом послуг до періоду закінчення на території України дії карантину та протягом 30 календарних днів після його відміни. Після цього закладам, які готові до реагування на інфекційні захворювання та епідемії, буде запропоновано укласти контракт за окремим пакетом медичних послуг. Це заклади, які визначають у регіонах департаменти охорони здоров’я.

Також передбачено окремий пакет вакцинації від COVID-19. НСЗУ буде укладати договори із чітко визначеними медичними закладами, спроможними здійснити вакцинацію, та сплачувати за надані послуги закладам протягом усього періоду, поки триватиме вакцинація в Україні. Загалом у Програмі медичних гарантій-2021 передбачено близько 10 млрд грн на боротьбу з COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.org.ua