Медичні заклади мають щокварталу подавати до НСЗУ звіт про інциденти при наданні послуг

18 лютого 2021 о 12:46
3476

Відсьогодні пацієнти, громадськість та представники влади матимуть можливість бачити реальну й актуальну інформацію про доступність та якість надання медичної допомоги у кожному медичному закладі.

Адже відповідно до норм закону, надавач медичних послуг має щокварталу реєструвати та подавати Національній службі здоров’я України (НСЗУ) звіт про інциденти, які відбулися під час надання послуг.

Які інциденти мають реєструватися

Йдеться, зокрема, про ненавмисне залишення стороннього предмету в рані чи порожнині тіла пацієнта, інциденти, пов’язані з переливанням крові та її компонентів, хибне хірургічне втручання, нещасний випадок із пацієнтом, що стався в місці надання медичних послуг (падіння та інциденти, пов’язані з несправністю, виходом з ладу або неправильним використанням медичного виробу), інциденти, пов’язані з помилками під час призначення лікарських засобів та інших сполук, інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги.

Такий звіт має подавати щокварталу кожен медичний заклад, законтрактований НСЗУ, навіть у разі відсутності протягом звітного періоду таких випадків. Уніфіковану форму звіту розроблено для всіх медичних закладів, незалежно від форми власності, рівня надання медичної допомоги та спеціалізації.

Про новий дашборд

На новому дашборді «Стан подання звітів про наявність чи відсутність інцидентів під час надання медичних послуг» розміщено інформацію щодо поданих медичними закладами відповідних звітів про випадки, які сталися у закладі під час надання медичної допомоги.

Аналітична панель має два розділи. У першому — «Інформація про стан подання звітів про наявність або відсутність інцидентів, що відбулися під час надання медичних послуг» — містяться дані щодо кількості надавачів медичних закладів, що подали (або не подали), про частку надавачів, що вже прозвітували, кількість зафіксованих у звітах інцидентів. В основній таблиці розділу можна знайти інформацію щодо кожного медичного закладу країни. На сторінці також є динамічна інфографіка щодо кількості надавачів медичних послуг, які подали звіт, за певний часовий період.

У другому розділі — «Зведення за областями щодо стану подання звітів про наявність або відсутність інцидентів» — можна знайти інформацію щодо регіонального розподілу надавачів, які подають звіт. Також у інфографіці розміщено дані про частку надавачів, що прозвітували за певний часовий проміжок та розподіл зафіксованих інцидентів у кожній області країни.

Графічні зображення, які містяться на сторінках дашборду, є клікабельними. Це означає, що можна вибрати будь-який об’єкт візуалізації, і всі показники та елементи візуалізації на сторінці автоматично перерахуються.

Для чого створено дашборд

Дашборд «Стан подання звітів про наявність чи відсутність інцидентів під час надання медичних послуг» дозволить пацієнтам, керівникам закладів охорони здоров’я, представникам обласних департаментів охорони здоров’я та громадських організацій бачити реальну й актуальну інформацію про доступність та якість надання медичної допомоги у кожному медичному закладі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами  nszu.gov.ua