Вакцинація від COVID-19: проти МОЗ ведеться інформаційна війна

16 лютого 2021 о 15:02
1059

Сьогодні Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України отримало від НАБУ вимогу про надання інформації про всі перемовини з виробниками вакцин проти COVID-19. Усі необхідні документи будуть підготовлені командою Міністерства та надані НАБУ вже цього дня. Про це під час брифінгу 16 лютого 2021 р. повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Коментар Максима Степанова

«Я — найбільш зацікавлена особа в тому, щоб розслідування відбулося максимально швидко. Розумію, що це ще один інструмент інформаційної війни, яка цілеспрямовано ведеться проти мене і Міністерства вже 11 міс — увесь час мого перебування на посаді. Бачу, що комусь дуже не подобається моя боротьба за українських лікарів, за українську медицину. Але можу відразу сказати тим, хто влаштовує ці війни: не існує у вашому арсеналі такої зброї, яка би змусила мене відмовитися від цієї боротьби», — наголосив очільник МОЗ України. Міністр одразу ж дав своїй команді доручення підготувати всі необхідні документи. Для їхньої підготовки визначено три дні, проте МОЗ збере всі матеріали сьогодні, аби вже за декілька годин відправити їх в НАБУ.

Україна втрачає довіру від виробників вакцин

Адже Україна, за словами міністра охорони здоров’я, втрачає довіру від виробників вакцин внаслідок подібних інформаційних атак, які руйнують репутацію нашої держави. У зв’язку з цим МОЗ вже почало отримувати від компаній — виробників вакцин відмови від співпраці. Наразі тривають складні перемовини, аби отримати додаткові дози вакцин проти COVID-19.

Відбувається замах на зрив вакцинальної кампанії в Україні. Це, у свою чергу, відкриває прямий шлях для постачання російської вакцини Спутнік-V. Проте МОЗ вважає використання російської вакцини неприпустимим. Це гра проти України, українських медиків і громадян в цілому. І вона продовжується.

Плани України щодо вакцинації проти COVID-19

Сьогодні розробляється до 70 вакцин-претендентів, але Україна планує використовувати такі: Pfizer/BioNTech, Sinovac Biotech, Moderna, NovaVax, AstraZeneca. Усі вакцини, які будуть використовуватися в Україні, — безпечні, адже мають проміжні результати третьої стадії клінічних випробувань.

Для того щоб зробити процес вакцинації ще безпечнішим, в Україні проводяться планові тренінги ВООЗ для відповідальних осіб у областях, а також для мобільних бригад, які здійснюватимуть вакцинацію.

Усі мобільні бригади і стаціонарні пункти при центрах первинної медико-санітарної допомоги матимуть спеціальне обладнання для надання допомоги в разі виникнення анафілактичного шоку.

Станом на 15 лютого 2021 р. МОЗ України повністю готове розпочати вакцинальну кампанію: сформовані мобільні бригади, які будуть вакцинуватися; сформовані списки людей, яких буде вакциновано на першому етапі.

МОЗ очікує поставку вакцин, і як тільки вона прийде, Україна одразу розпочне вакцинацію. Але наразі у постачальників вакцини виникла низка технічних перепон логістичного характеру, які вирішуються ними в екстреному режимі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua