Екстрена медична допомога у Програмі медичних гарантій

16 лютого 2021 о 14:43
1147

Пацієнт отримує екстрену медичну допомогу (ЕМД) незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Про це під час брифінгу 16 лютого 2021 р. повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Також зазначено, що для виклику швидкої не потрібне е-направлення. Адже дзвінок на 103 передбачає, що людина перебуває у невідкладному стані.

Що таке невідкладний стан

Невідкладний стан — це раптове погіршення фізичного чи психічного здоров’я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров’ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин. Повідомляти про невідкладний стан людини потрібно за єдиним телефонним номером 103. Сімейному лікарю у разі невідкладного стану дзвонити не потрібно.

Як викликати швидку допомогу

Якщо людина у невідкладному стані не може самостійно викликати швидку допомогу, то будь-який свідок цієї ситуації зобов’язаний здійснити виклик екстреної медичної допомоги. Для цього необхідно назвати місце перебування постраждалого, максимально точно описати скарги та стан, вказавши стать і орієнтовний вік людини, якій потрібна допомога. Якщо ви знаєте напевне, то вкажіть причину виникнення невідкладного стану. Наприклад: ДТП, падіння із другого поверху тощо. Не потрібно перебільшувати або надавати неправдиву інформацію. Також важливо чітко та спокійно відповідати на всі запитання диспетчера.

Надання екстреної медичної допомоги є безоплатним. Зокрема:

>
  • на місці події: на вулиці, у громадських місцях, на виробництві, в різних установах;
  • під час транспортування пацієнта, який потребує надання ЕМД в цей час, у відповідь на звернення медичних працівників;
  • при особистому зверненні пацієнта, який перебуває у загрозливому для життя стані, до підрозділу ЕМД.
  • Крім того, бригади ЕМД виїжджають у разі критичного стану до пацієнтів із COVID-19 і на місці оцінюють стан здоров’я людини, визначають потребу в госпіталізації та транспортують осіб із підозрою на COVID-19 до визначеної лікарні. Якщо пацієнт із COVID-19 не потребує госпіталізації, йому надають необхідну медичну допомогу та рекомендації.

    Коли диспетчер може відмовити у виклику швидкої допомоги

    Є випадки, коли диспетчер має право відмовити у виклику, який за суттю є необґрунтованим саме для служби ЕМД. Наприклад, при скаргах лише на високу температуру тіла, коли пацієнт навіть не робив спроби випити жарознижувальний препарат. Або виключно для того, щоб виміряти тиск чи зробити ін’єкцію. Або щоб виконати функцію таксі для пацієнтів, які не потребують ЕМД чи медичного супроводу. Адже через такі непрофільні виклики людина, яка справді потребує ЕМД, може її не дочекатись: усі бригади будуть зайняті.

    Фінансування екстреної медичної допомоги у рамках Програми медичних гарантій

    НСЗУ уклала договори із 25 Центрами екстреної медичної допомоги кожної області країни та міста Київ і у 2020 р. виплатила їм понад 13 млрд грн за надання ЕМД пацієнтам, зокрема і пацієнтам із COVID-19. У 2021 р. НСЗУ перерахувала закладам ЕМД майже 3 млрд грн за надання екстреної допомоги пацієнтам, зокрема і хворим на COVID-19.

    Що відбудеться з 1 квітня 2021 року

    З 1 квітня 2021 р. діятиме Програма медичних гарантій-2021. За нею так само українці можуть розраховувати на безоплатну екстрену медичну допомогу за принципом екстериторіальності. Так само при зверненні до людини вирушить і бригада, яка перебуває найближче до місця події. А пацієнта мають транспортувати в найближчу лікарню, яка має контракт із НСЗУ та спроможна надати відповідну медичну допомогу.

    Зміни у Програмі медичних гарантій-2021 стосуються насамперед інтересів пацієнтів. Наприклад, мова про раннє інформування закладів охорони здоров’я бригадами ЕМД про стан та підозру на певне захворювання пацієнта, якого транспортують у лікарню. А в тарифах враховано доплату за дотримання правильних маршрутів пацієнтів із підозрою на інфаркт чи інсульт.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами facebook.com/nszu.ukr