Лікування серцево-судинних захворювань у Програмі медичних гарантій

15 лютого 2021 о 15:40
733

Згідно з дослідженнями Глобальної програми, що оцінює втрату працездатності та смертність від захворювань, у 2019 р. серцево-судинні хвороби визнали основними причинами смертності та інвалідності в усьому світі. Про це під час брифінгу 15 лютого 2021 р. повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Тягар серцево-судинних захворювань продовжує зростати протягом десятиліть майже у всіх країнах із середнім і низьким рівнем доходу, до яких належить і Україна.

Серцево-судинні захворювання є найпоширенішими серед українців і є основною причиною смертності населення. У понад 68% випадків смерті причиною є саме ці хвороби. Саме тому профілактика, діагностика та лікування серцево-судинних хвороб — в особливому фокусі Програми медичних гарантій на 2021 рік.

Симптоми серцево-судинних захворювань, за яких слід звернутися до сімейного лікаря

  • болісні та неприємні відчуття у ділянці груднини;
  • задишка, поява набряків;
  • запаморочення і головний біль;
  • порушення ритму або частоти серцевих скорочень;
  • підвищена стомлюваність тощо.

Лабораторні та інструментальні дослідження, електрокардіограма та аналіз крові на холестерин, закладено у гарантований пакет первинної ланки. Тому є безоплатним для пацієнта.

Доступні ліки для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями

Діагностувавши серцево-судинне захворювання, лікар може виписати рецепт на «Доступні ліки». На сьогодні у програмі 219 препаратів для лікування пацієнтів із цими захворюваннями. Препарати пацієнт отримує в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. Регулярне та безперервне застосування ліків дозволяє тримати серцево-судинні захворювання під контролем та уникнути різкого погіршення здоров’я.

Електронне направлення

Сімейний лікар за потреби виписує електронне направлення на консультацію до кардіолога. А також на проведення додаткових досліджень та аналізів, зокрема на УЗД серця. Ці медичні послуги для пацієнта є безоплатними.

Інфаркт міокарда та гострий мозковий інсульт

При інфаркті людина може відчувати інтенсивний постійний біль за грудниною (відчуття тяжкості, тиску, печіння), тривалістю понад 15 хв, що віддає у ліву руку або нижню щелепу. Серед симптомів інсульту — раптове порушення мови, поява асиметрії обличчя, раптові слабкість або оніміння в кінцівках, інтенсивний головний біль.

Безоплатний пакет при інфаркті та/або інсульті

У медичному закладі пацієнту з інфарктом чи інсультом надаються безоплатно такі послуги:

  • діагностика (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження);
  • проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті);
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації;
  • медична реабілітація в гострий період;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
  • ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад стенти);
  • харчування у стаціонарних умовах.

До тарифів за медичні послуги не включено вартість лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів, які забезпечуються у централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету. Це, наприклад, стенти для проведення стентування.

Плани на 2021 рік

НСЗУ пропонує в Програмі медичних гарантій у цьому році розширити обсяг послуг, які можуть отримати пацієнти, що перенесли інфаркт чи інсульт. Зокрема, до Державної програми реімбурсації включено ліки для цих пацієнтів. Найближчим часом новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, буде затверджено.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr