COVID-19: логістика доставки вакцини вже відпрацьована

15 лютого 2021 о 14:36
381

Уже повністю відпрацьована логістика доставки вакцини від COVID-19 по всій Україні, починаючи з прильоту літака з препаратом та його доправлення в області й завершуючи двоетапною вакцинацією першої групи населення. Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко в ефірі одного з центральних телеканалів.

Коментар Кирила Тимошенка

«Вакцина приїжджає в Україну. Залежно від того, яка це вакцина — Pfizer чи AstraZeneca, — вона направляється на різні склади. Є окремий склад для Pfizer, окремий — для AstraZeneca, тому що там різні умови для зберігання. Після цього йде логістика — розвезення по регіонах», — розповів К. Тимошенко.

За його словами, якщо йдеться про вакцину компанії Pfizer, то в регіон направлятиметься п’ятиденна кількість препарату, тому що саме п’ять днів вакцина може зберігатися при температурі вище мінус 70 градусів.

Сформовані близько 600 мобільних груп

«Вже зараз сформовані близько 600 мобільних груп, які будуть займатися саме вакцинацією. Вони сформовані здебільшого на базі сімейних лікарів. З ними МОЗ разом з департаментами охорони здоров’я кожної області відпрацювали весь механізм: як вони їдуть, вакцинують, і хто ці люди, кого вакцинують», — пояснив заступник керівника Офісу Президента.

Кого вакцинуватимуть у першу чергу

К. Тимошенко зазначив, що на першому етапі вакцинуватимуть медиків, які працюють із хворими на COVID-19. Тому мобільні групи приїжджатимуть до лікарень і робитимуть щеплення персоналу.
«Вони їздитимуть 20 днів, адже термін між першою вакцинацією і другою — саме 20 днів. Все розраховано так, щоб вони по області проходили за 20 днів усіх людей, яких повинні вакцинувати, а далі та сама група йде й проводить другу вакцинацію», — повідомив він.
Заступник керівника Офісу Президента України наголосив, що відповідальність за те, щоб уся логістика працювала, лежить як на центральних органах влади, так і на облдержадміністраціях і місцевій владі.

Роль місцевої влади

«МОЗ України — це не єдиний державний орган, який працює у напрямку подолання ковіду. Тому що більшість роботи роблять саме на місцях, у регіонах — департаменти охорони здоров’я, очільники облдержадміністрацій, місцеве самоврядування, мери міст тощо», — зауважив К. Тимошенко.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив, що на першому етапі вакцинації, який розпочнеться вже цього тижня, планується щепити понад 360 тис. громадян визначеної категорії, зокрема це медичні працівники «ковідних» лікарень, працівники лабораторій, екстреної медичної допомоги, соціальної сфери тощо.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua