Допомога пацієнтам із онкологічними захворюваннями у Програмі медичних гарантій

12 лютого 2021 о 16:33
1214

У Програмі медичних гарантій на 2021 рік на раннє виявлення та лікування онкозахворювань закладено понад 5 млрд грн. Про це повідомляють у НСЗУ та зазначають, що буде впроваджено новий пакет лікування та супроводу пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями.

Загалом для лікування онкології передбачено три пакети — хіміотерапевтичне лікування, радіологічне лікування і також лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічні захворювання.

Нові підвищені тарифи

Тарифи на хіміотерапевтичне та радіологічне лікування порівняно з минулим роком буде підвищено з 1 квітня 2021 р.

Тариф на хіміотерапевтичне лікування становитиме 25 529 грн. Оскільки лікування дітей з онкологією є довшим і забирає більше ресурсів закладу охорони здоров’я, тому за лікування дітей коефіцієнт становить 3,555. Тобто лікарня отримає утричі більшу суму за лікування пацієнтів віком до 18 років.

Тариф на радіологічне лікування становитиме 36 533 грн. У цьому пакеті підвищувальний коефіцієнт використовуватиметься для оплати тим закладам, які мають лінійний прискорювач, гамма-ніж чи кіберніж. Цей коефіцієнт становить 1,5.

За пакетами хіміотерапевтичного та радіологічного лікування пацієнти з клінічно та морфологічно підтвердженим діагнозом проходять безоплатно лабораторні та інструментальні дослідження, власне терапію, стаціонарне чи амбулаторне лікування, знеболення та ліки з Національного переліку.

Новий пакет

Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями в амбулаторних та стаціонарних умовах виділили в окремий пакет, адже в Україні щороку виявляють приблизно 12 тис. випадків злоякісних захворювань лімфатичної та кровотворної системи. Пацієнти з цими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. Тариф за лікування одного пацієнта з онкогематологічними захворюваннями у Програмі медичних гарантій 2021 року становитиме 54 493 грн. До нього застосовуються коригувальні коефіцієнти 3,008 за лікування дітей та 0,824 — за лікування дорослих. Тобто за лікування дітей заклад отримуватиме більше коштів.

Діагностика онкозахворювань

У 2020 р. діагностика входила в пакети радіологічного та хіміотерапевтичного лікування. У цьому році, щоб зробити програму зручнішою, діагноз у пацієнтів із підозрою на онкологічне захворювання та тих, які перебувають у ремісії, встановлюватимуть за амбулаторним пакетом. Якщо людині клінічно та морфологічно встановили діагноз, то подальша діагностика вже відбуватиметься в межах пакетів хіміотерапевтичного та радіологічного лікування.

Також збережуться 6 пакетів для раннього виявлення онкології в амбулаторних умовах — це мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія. Ці послуги залишаються пріоритетними.

У пакетах ранньої діагностики онкології є обмеження щодо віку пацієнтів. Проте це не означає, що молодші пацієнти не можуть отримати послугу безоплатно. Вони отримують її за амбулаторним пакетом за наявності направлення лікаря первинки чи лікуючого лікаря.

Оперативні втручання

Оперативні втручання пацієнтам з онкологією виконуватимуть за пакетом хірургії. Коли пацієнти з онкологією досягають ремісії, їхній супровід відбувається за амбулаторним пакетом. Якщо пацієнт потребує паліативної допомоги, він може отримати її за пакетом стаціонарної чи мобільної паліативної допомоги.

Наразі ці пакети не фінальні й потребують затвердження у Міністерстві охорони здоров’я України.

Для пацієнта може бути складно визначити, за яким пакетом він проходить діагностику чи лікування. Тому важливо розуміти свої фінансові гарантії від держави. Програма медичних гарантій покриває всі найпоширеніші види медичної допомоги на кожному етапі лікування. Це діагностика, госпіталізації, операції, реабілітація та паліативна допомога. Щоб отримати послугу безоплатно, пацієнту потрібне направлення лікаря.

Важливо також знати, що крім ліків, які передбачені Національним переліком, пацієнти з онкологією можуть отримати у медичному закладі препарати, що закуповуються централізовано за кошти державного бюджету.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr