МОЗ планує забезпечити українців необхідними ліками

11 лютого 2021 о 16:12
657

Міністерство охорони здоров’я України залучить кошти з рахунків міжнародних закупівельних організацій, які залишилися невикористаними в результаті економії за попередні роки, щоб забезпечити українців необхідними лікарськими засобами, закупівлю яких провалило ДП «Медичні закупівлі України». Про це 11 лютого 2021 року під час брифінгу МОЗ України повідомила Світлана Шаталова, заступниця міністра охорони здоров’я України.

Коментар Світлани Шаталової 

«Найбільше нас шокувало, що Державне підприємство (ДП) «Медичні закупівлі України» не виконало закупівлі за важливими напрямками, де лікування пацієнтів повинно бути безперервним. Мова про дитячу онкологію, дорослу онкологію, а також серцево-судинні захворювання. Тому вкрай важливо оперативно вирішити цю проблему», — підкреслила С. Шаталова.

Єдина функція і головна мета роботи ДП «Медичні закупівлі України» — організація та проведення процедур закупівель на замовлення Міністерства охорони здоров’я України.

Наприкінці 2020 р. ДП «Медичні закупівлі України» зірвало закупівлі 108 із 483 позицій лікарських препаратів та обладнання на суму 949,7 млн грн. Ця сума повернулася до загального фонду Державного бюджету як не виконана у межах бюджетного року.

Проте Міністерство охорони здоров’я України змогло вчасно перенаправити частину коштів, які мали фактично «згоріти», на закупівлю вакцини проти COVID-19.

Необхідність призначення наглядової ради

ДП «Медичні закупівлі України» також вчасно не здійснило фінансових операцій: на 163,6 млн грн за напрямком антиретровірусна терапія, 100,5 млн грн — за напрямком серцево-судинні захворювання, 60,3 млн грн — за напрямком доросла онкологія, 10,2 млн грн — за напрямками дитячої онкології, розсіяного склерозу, ДЦП та ідіопатичної дистонії.

«Службова недбалість цього закупівельного підприємства має призвести до серйозних висновків відповідних державних органів, а також якнайшвидшого призначення наглядової ради на цьому підприємстві для належного контролю», — зазначила С. Шаталова.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua