Сільська медицина у Програмі медичних гарантій

11 лютого 2021 о 12:50
965

Із Національною службою здоров’я України (НСЗУ) уклали договори 1696 закладів охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу. З них майже 800 — заклади, які мають більше 7000 місць надання послуг у сільській місцевості. Про  це повідомив під час брифінгу Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ.

Як представлена первинна медична допомога

На сьогодні первинну медичну допомогу у селі пацієнтам надають понад 5000 лікарів. Найбільша кількість лікарів (понад 400) працює у селах Львівської та Закарпатської областей, понад 300 — у селах Івано-Франківщини, Київщини та Вінниччини.

Декларації з лікарем, який працює у сільській місцевості, уклали трохи більше 6 млн українців: 92% — із сімейним лікарем, 5% — із терапевтом, майже 2,5% — із педіатром. Найбільша кількість пацієнтів з деклараціями у селах Закарпатської, Київської та Львівської областей — 560 тис., 430 тис. та 390 тис. пацієнтів відповідно.

37 тис. пацієнтів уклали декларації з лікарями приватних центрів, 60 тис. пацієнтів — із лікарем — ФОП. Загалом у селах України за договором із НСЗУ первинну медичну допомогу надають 14 приватних центрів та 39 лікарів — ФОП.

Незалежно від того, де розташований заклад — у міській чи сільській місцевості, має приватну чи державну форму власності — пацієнт отримує безоплатно весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій. Зокрема, це консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, швидкі тести, вакцинація дітей та дорослих згідно з календарем щеплень. Також сільський лікар первинки так само виписує електронні рецепти на «Доступні ліки» та електронні направлення до інших спеціалістів.

Наприклад, лікарі первинки, які працюють у сільській місцевості, виписали майже 5 млн е-рецептів на «Доступні ліки» своїм пацієнтам, які потребують постійного прийому лікарських засобів при серцево-судинних захворювань, бронхіальній астмі, цукровому діабеті 2-го типу та ревматичних хворобах. За останні 24 год вперше рецепт на «Доступні ліки» отримали 145 пацієнтів, які мешкають у селі. За останні 7 днів — понад 1000 пацієнтів.

Децентралізація та сільська медицина

Щодо декларацій з лікарем первинної медичної допомоги та децентралізацію — за посиланням. У процесі децентралізації на зміну районам приходять громади, які отримують у свою власність, зокрема і центри надання первинної медичної допомоги. Найчастіше при передачі амбулаторій одного центру первинки до іншого ні для пацієнта, ні для лікаря нічого не змінюється. Адже лікар продовжує працювати за тією ж адресою та надає ті ж самі послуги своїм пацієнтам. У деяких випадках при реорганізації центру надання первинної медичної допомоги для лікаря змінюється лише запис у трудовій, а всі декларації залишаються чинними. Але іноді, коли лікар працевлаштовується або переводиться до іншого центру, зокрема у разі передачі нерухомого майна, тобто амбулаторій, йому необхідно рекомендувати своїм пацієнтам подати нові декларації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua